A Pegazus-kémszoftverrel kapcsolatban vizsgálódik Magyarországon az Európai Parlament vizsgálóbizottsága

Hírek

A vizsgálóbizottság tíz tagú delegációja február 20-a és 21-e között tartózkodik Magyarországon. Céljuk megismerni az állítólag az újságírókat, a civil társadalom képviselőit és ellenzékieket célzó, a kémszoftver használatával kapcsolatos állítások hátterét.

 

Kétnapos látogatásuk során a képviselők az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, dr. Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel találkoznak. Az európai parlamenti képviselők a kormány tagjait is megkeresték találkozó céljából.

A látogatást sajtótájékoztató zárja február 21-én, 14.00-14.30 óra között.

A Pegazus és hasonló kémszoftverek használatának kivizsgálására felállított, európai parlamenti vizsgálóbizottság (PEGA) eddigi működése során már több tényfeltáró látogatást tett, valamint számos tanulmányt készíttetett és meghallgatást szervezett szakemberek részvételével. Február 16-án a vizsgálóbizottság nyilvános meghallgatást tartott Brüsszelben a magyarországi helyzettel kapcsolatban.

A vizsgálóbizottság a megállapításait jelentésben foglalja majd össze. A jelentés javaslatokat is megfogalmaz majd a következő lépésekre vonatkozóan, amelyeket az Európai Parlament plenáris ülése tűz majd napirendjére. Ezt megelőzően a delegáció minden tagja javaslatot tehet a vázlatok módosítására; a képviselők a szöveg végleges változatáról a tavasz folyamán döntenek majd.

 

Fotó: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA