Folyósították az első vállalati hitelt, amely mindenben megfelel az EU Taxonómia-rendeletének

Hírek

A K&H Bank tegnap folyósította az első olyan vállalati hitelét, amely maradéktalanul megfelel az Európai Unió fenntarthatósági szabályrendszerének. Az ügylet során a K&H az ALTEO Nyrt. szélerőműparkját refinanszírozza 4 milliárd forint értékben.

 

A K&H és a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ALTEO Nyrt. leányvállalatai 2022. év végén szerződést kötöttek a cégcsoport 47,5 MW beépített kapacitású szélerőműparkjának refinanszírozására. A megállapodás keretében a K&H 4 milliárd forint (kb. 10,3 millió EUR) összegű kölcsönt nyújt az ALTEO csoportnak.

A 24 turbinából álló szélerőműparkot az ALTEO 2019-ben és 2020-ban saját forrásból vásárolta meg, a szélerőmű park a cégcsoport megújuló erőművi portfóliójának kétharmadát teszi ki. A szélturbinák közül 23 a világ vezető szélturbina gyártója, a Vestas által gyártott V90-es, amelynek becsült élettartama 25 év, ami korszerűsítéssel akár 50 évre is meghosszabbítható.

Az ALTEO Nyrt. egyike azon kevés magyar vállalatnak, amely rendelkezik úgynevezett ESG minősítéssel, azaz működésének a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatását külső szakértőkkel is megvizsgáltatja, a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozza. A Bank – megvizsgálva az ALTEO által rendelkezésére bocsátott valamennyi tanúsítványt és információt – megállapította, hogy az ügylet megfelel az Európai Unió legszigorúbb fenntarthatósággal kapcsolatos szabályrendszerének. Ennek eredményeképp a K&H Bank folyósította első olyan hitelét, amely maradéktalanul megfelel az EU 2022-ben életbe lépett úgynevezett Taxonómia-rendeletének – írják.

„Felméréseinkből az derül ki, hogy a hazai közepes és nagyvállalatok közül még kevesen alkotnak fenntarthatósági stratégiát, vagy törekednek az EU Taxonómia rendeletének való megfelelésre” – nyilatkozta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője, aki szerint a cégek ezt a kötelezettségüket egyre kevésbé fogják tudni megkerülni. „Az Európai Unió úgynevezett Taxonómia-rendelete ugyanis egyre szigorúbb jelentéstételi szabályokat ír elő a vállalatok számára, még ha a kisebbek átmeneti mentességet is kapnak ez alól.”

„Az ALTEO Csoport üzleti stratégiájának meghatározó eleme a fenntarthatóság. Integrált energiatermelő és szolgáltató vállalatként büszkék vagyunk rá, hogy jelen hitelügylet kapcsán az elsők között tudtunk megfelelni az EU Taxonómia megfeleltetés komplex szabályrendszerének” – emelte ki Simon Anita, az ALTEO Nyrt. Fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

Fotó: Ibrahim Boran/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA