Idén lenne százhúsz éves Neumann János

Hírek

A neumanni örökség minél szélesebb körű megismertetése érdekében 2023 végéig tartó, nagyszabású megemlékezés-sorozattal készül a Neumann Társaság, hogy a sokoldalú gondolkodó munkássága a széles közvélemény szemében is méltó helyre kerüljön, büszkeséget jelentsen.

 

Neumann nagysága nem önmagában matematikai, tudósi zsenialitásában rejlik, abban, hogy új diszciplínákat alapozott meg a kvantumelmélettől a játékelméletig, hanem kiváló szintetizáló képességében, mely lehetővé tette számára annak felismerését, miképp kamatoztathatók a gyakorlatban az elért tudományos eredmények a közgazdaságban, vagy az atomenergia felhasználásban. S a felmerülő gyakorlati problémákat hogyan segíthetik a számítógépek, a számítógépek új architektúrája, amit Neumann-elveknek neveznek ma is. Foglalkozott a tudományos és technikai fejlődés morális problémáival is, mindezeket figyelembe véve méltán választotta a Financial Times 1999-ben az évszázad emberének.

A Neumann-emlékév nyitó szakmai rendezvénye a Neumann Társaság stratégiai együttműködő partnerével, az Óbudai Egyetemmel közösen megrendezett Magyar Informatika Napi konferencia, ahol munkásságának mai hatásáról hangzanak el szakmai előadások: a Neumann játék- és növekedéselméletéről, továbbá arról, hogyan léptünk a Neumann-elvű feldolgozástól az elosztott mély gépi tanulásig. Az emlékévet videóüzenetben köszönti Neumann lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman, az emlékév tiszteletbeli fővédnöke.

„Különösen fontos társaságunk számára, hogy a névadónk emlékének szentelt Neumann120-at méltóképpen ünnepeljük meg, példaképül állítva a modern számítógépek működési elveit is leíró sokoldalú gondolkodót, nemcsak a szakma, hanem a széles közvélemény, egyszersmind az informatikus társadalom potenciálisan következő generációi számára. Törekvésünket támogatja az Óbudai Egyetem is, melyhez egy sikeres ICDLvizsgaközpont és a Neumann Társaság számos szellemi műhelye, szakosztálya kötődik. Az egyetem több konferencia és verseny kiemelt helyszíne is lesz a jubileum apropóján. Örülünk, hogy ipari partnereket is sikerült bevonnunk, és reméljük, hogy még továbbiakat is sikerül megnyerni az emlékév támogatására.” – kommentálta a Neumann 120 nyitóeseményét Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

A Magyar Informatika Napját a Neumann Társaság kezdeményezésére ünneplik meg minden évben arra emlékezve, hogy 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus – a Neumann-elvek alapján működő – számítógépet, a szobányi méretű M-3-at: így ez a dátum tekinthető a magyar számítástudomány megszületésének.

Neumann és kortársai olyan oktatásban részesültek, hogy páratlan tudásukkal ki tudták forgatni sarkaiból a világot. A mi célunk sem lehet kevesebb, mint az, hogy hallgatóinkat a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesítsük” – nyilatkozta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Az évfordulók fontosak számomra. Idén, 2023-ban cégvezetőként és informatikai szakemberként is van mit ünnepelni: 40 éve alapítottuk a SERCO-t, az első, informatikával foglalkozó magyar vállalatot, és 120 éve született a legendás Neumann János, a magyar számítástudomány atyja. E két dátum apropóján a Neumann Társasággal közösen rengeteg izgalmas, érdekes programmal készülünk, és főtámogatóként aktívan kivesszük a részünket a két dátumhoz kapcsolódó események megszervezésében, kialakításában” – mondta Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója.

A Neumann120 rendezvénysorozat kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot készített, amely a www.neumann120.hu címen található.

 

Fotó: Agytörő Egyesület

 

SOCIAL MEDIA