Figyelemfelhívó előadással készült az IKEA a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára

Inspiráció

Magyarországon a nők és gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszak valóságos probléma. Majdnem minden második nő tapasztalt már valamilyen formában lelki erőszakot, és minden ötödik nő élt már át fizikai vagy szexuális bántalmazást.

 

Az IKEA 2021-es, magyarországi kvantitatív kutatásából kiderült, hogy a családon belüli erőszakkal kapcsolatos néhány tévhit még mindig nagyon mélyen gyökerezik, így további felvilágosításra van szükség: világossá kell tenni, hogy a családon belüli erőszak mindenféle családot érinthet, nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetűeket, és hogy a kapcsolatból való kilépés után is fennáll a további bántalmazás veszélye. Mindeközben a probléma súlyát jól szemlélteti, hogy a válaszadók több mint fele (50-60 százalék között) ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának.

Az IKEA fontosnak tartja, hogy a családon belüli erőszak és kiterjedtebben a nők elleni erőszak problémáját tematizálja, és felhívja a figyelmet a probléma súlyosságára. Ennek érdekében az IKEA az Örs vezért téri áruházánál egy, a témához kapcsolódva koreografált, kortárs táncművészeti előadást mutatott be november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

Az esemény együttműködő partnere a NANE. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület 1994-ben jött létre, célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben.

A táncelőadás koreográfusa Vasas Erika táncművész, aki elismert és aktív tagja a nemzetközi és hazai táncéletnek.

„Úgy gondoljuk, hogy a magánszektor hangja is fontos a kérdésről folyó vitában. Bárki válhat párkapcsolati erőszak áldozatává. Éppen ezért az elmúlt két évben a helyi közösség megsegítésére összpontosítottunk, de a probléma által mélyen érintett munkatársaink támogatására is. Segítséget nyújtottunk számukra 10 plusz fizetett szabadnap, anyagi és tárgyi segítségnyújtás, a munkahelyi biztonság biztosításában, valamint a terapeuta és ügyvédi szolgáltatások megszervezésében. Célunk, hogy sok ember számára jobb hétköznapokat teremtsünk, és ez csak akkor lehetséges, ha az otthon biztonságos hely” – mondta el Roman Bojko, IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai Egyenlőség, Sokszínűség és Befogadás vezetője.

Az IKEA-nak köszönhetően az együttműködés kezdete óta számos, az áldozatsegítés területén dolgozó szakember munkáját támogató program valósult meg. Ezek a programok amellett, hogy eszközöket biztosítottak a szakembereknek a trauma-túlélőkkel folytatott, segítő munkához, az ügyfélellátással járó érzelmi és mentális megterhelésre is külön figyelmet fordítottak – írják.

 

SOCIAL MEDIA