EP-képviselők szerint a jogállamisági gondokra továbbra sem született megoldás

Piac

A jogállamisági feltételrendszerért felelős jelentéstevők csütörtökön értékelték a jogállamiság rendszerszintű megsértésének véget vetni szándékozó magyar intézkedéseket.

 

„A magyar ügy fontos próbája a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmusnak és a költségvetés feltételessége elvének. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy mindaddig tartsa vissza a magyar forrásokat, ameddig az intézkedéseket hatékonyan végre nem hajtották” – írják.

„Hogy egyszerűen fogalmazzak: azt akarjuk látni, hogy Magyarország száz százalékig teljesítette a magyar kormány által javasolt mind a 17 helyreállító intézkedést és ezzel válaszol a Bizottság korrupciós és közbeszerzési kétségeire. Ha Magyarország nem teljesít maradéktalanul, akkor elvárjuk, hogy a Tanács fagyassza be a magyar uniós finanszírozás egyes részeit” – mondta Petri Sarvamaa  (EPP, Finnország) társ-jelentéstevő.

„Átnéztük a 17 hibajavító intézkedést, amelyet a magyar kormány a bizottsági aggályok megszüntetésére javasolt. Úgy látjuk, hogy a lépések közül csak kettő foglakozik a konkrét üggyel, és eddig a 17 intézkedés közül még csak hármat hajtottak végre.”

„Vagyis Orbán nem tesz eleget a feltételességi mechanizmus követelményeinek. Ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy helyesen alkalmazza a rendeletet, továbbra is védje az uniós költségvetést és tartsa fel az uniós források részleges befagyasztását” – mondta Eider Gardizabal Rubial (S&D, Spanyolország) társ-jelentéstevő.

 

A következő lépések

November 21-én, hétfőn Strasbourgban a képviselők a Bizottság és Magyarország között az uniós költségvetés védelméről és a helyreállítási tervről szóló tárgyalások állását vitatják meg. A témában 24-én, csütörtökön állásfoglalást fogadnak el.

 

Fotó: Markus Spiske/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA