Daróczi Csaba lett idén az év természetfotósa

Piac

Daróczi Csaba nyerte el idén Az év természetfotósa címet és A halak csillagképe című képével Az év természetfotója díjat is a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázaton, amelynek legjobb képeiből a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás – közölte a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége az MTI-vel.

 

Közleményük szerint immár 30. alkalommal írták ki a pályázatot, amelyre idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be.
“A III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek” – idézték a szerdai közleményben Fáth Pétert, a naturArt elnökét, aki elmondta azt is, hogy idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobileszközzel készített fotóval is.

“A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk” – méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke. Mint hozzátette: “nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek”.

Daróczi Csaba fotója

A közlemény szerint Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe szerepel a legjobbak között. Ez, mint írták, rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el egyebek mellett Esküvői vendég című fotójával a Kezünkben a Föld, Jég-madár-akt című képével a Kompozíció forma és kísérletezés, valamint Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját.

A fotós vízpótlás után a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte Az év természetfotója elismerést.

A halak csillagképe

Kártyás Gergő lett idén Az év ifjú természetfotósa, aki számos nagyszerű képet készített. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki a 16 éves természetfotós. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középpontjában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

Kártyás Gergő lett idén Az év ifjú természetfotósa

 

SOCIAL MEDIA