2020 óta folyamatos egyensúlyozásban van a belvárosi ingatlanpiac

Piac

A koronavírus után új érdeklődők, befektetők jelentek meg a piacon, hogy aztán ismét mindent, vagy legalábbis nagyon sok mindent megváltoztasson az idei év. A háború, az azt követő infláció, a kormány szigorításai, gazdasági intézkedései mind-mind lenyomatot hagynak a helyzeten.

 

„Bár a belvárosi lakások, ingatlanok iránt az érdeklődés valamennyire azért állandó, az idei év első felének elemzése után úgy látjuk, hogy a tavaszi és a nyári időszakban minimális volt az ármozgás, stagnáltak a kereslet-kínálati viszonyok” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. „Úgy gondolom, hogy azért azt mindenképpen érdemes hangsúlyozni, hogy van olyan szegmens is a piacon, ahol nem volt lokalizálható az árzuhanás. Az exkluzív és szépen felújított ingatlanok eladási ára átlagosan 5-6%-ot emelkedett, ezzel szemben viszont a felújításra szoruló lakások ára ugyanilyen mértékben csökkent.”

A nyár végi időszakban csökkenésnek indult a kereslet és ezzel szemben több eladó jelent meg a piacon, így ezáltal kicsit nőtt a kínálat is. Az ősz első két hónapjában az emeleti utcai jó állapotú lakások ára stagnált, azonban a felújítandó lakások ára tovább csökkent, ami mutatja a jelenlegi ingatlanpiac állapotát, ahogyan a kereslet-kínálat mérleg egyre dől a piac szegmenseinek nagy részében.

„Nehéz tél előtt állunk, ez egészen biztos” – folytatja Ben-Ezra Orran. „A kiszámíthatatlannak tűnő rezsihelyzet és az előre nem belátható további infláció minden bizonnyal alaposan megrázza a budapesti, belvárosi ingatlanpiacot is. Őszintén szólva arra számítunk, hogy a tendencia folytatódik és a magyar vevőcsoportok megfogyatkoznak, viszont minden bizonnyal a forint gyengülése ahhoz vezethet, hogy új külföldi vevőcsoportok bukkanhatnak fel a belvárosi piacon. És igazából az ő megjelenésük után dől majd el, ez befolyásolja, hogy milyen árszintre áll be a piac, mire számíthatunk 2023-ban.”

 

SOCIAL MEDIA