Magyarországon tájékozódott az EP Kulturális és Oktatási Bizottsága

Kiemelt Piac

Folytatni kell a strukturált párbeszédet Magyarországgal a sajtó, a kultúra és az akadémiai szabadság erősítéséről a képviselők szerint.

 

Az EP küldöttsége november 2-4. között tartózkodott Magyarországon. A látogatás fókuszában a kultúr- és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága állt. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozott.

A látogatást záró pénteki sajtótájékoztatón a delegáció vezetője, Sabine Verheyen (EPP, Németország) elmondta: ”Ez a látogatás nagyon fontos volt és egy dolog már most is világosan látszik: folytatnunk kell a strukturált párbeszédet Magyarországgal a sajtó és a kultúra szabadsága, valamint az akadémiai szabadság erősítéséről, és törekedni a közös európai értékek erősítésére.”

A nyolc EP-képviselőből álló küldöttség minden felet meghallgatva tájékozódott a magyar oktatás-, kultúr- és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről, annak fényében, hogy a képviselők előzőleg bizonyos aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségből és a civil társadalomtól.

A képviselők találkoztak országházbeli kollégáikkal, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival. A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Magyar Rektori Konferencia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Közép-Európai Egyetem, valamint különböző médiaorgánumok és nem kormányzati szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket. Utóbbiak között menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetek munkatársaival is találkoztak, akikkel  elsősorban a menekült fiatalok és iskolás korú gyerekek helyzetéről tájékozódtak.

 

Fotó: Tetiana SHYSHKINA/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA