Budapesti és vidéki két Michelin-csillagos étterme is van Magyarországnak

Kiemelt Piac

Minden korábbi várakozást felülmúló eredményt hozott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó eseménye. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően egy budapesti mellett egy tatai étteremnek is sikerült két MICHELIN-csillagot nyernie, egy MICHELIN-csillagot pedig hat fővárosi vendéglátóhely mellett egy esztergomi étterem kapott.

 

A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek MICHELIN-csillagot, ráadásul a tatai Platán Gourmet rögtön kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy MICHELIN-csillagot nyert. A Budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva hazánk másik két MICHELIN-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát hat fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést. Így hazánk összesen két két MICHELIN-csillagos és hét egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.

A jól ismert csillagok mellett a MICHELIN Guide két további kategóriában is értékelte a hazai étterem-kínálatot. BIB Gourmand elismerést hat vidéki étterem nyert. Ezzel a díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően a kiváló bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki a MICHELIN Guide. A kalauzba bekerülő további ajánlott éttermeket pedig Tányérral jelzik a kiadványban; idén országszerte 47 étterem ért el ilyen minősítést, közülük 14 található a fővárosban.

A MICHELIN Guide 2020-ban hozta létre a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket elismerő Zöld csillagot, amelyet korábban még soha nem nyert el hazai vendéglátóhely. Idén azonban egyből négy étterem – a budapesti Onyx Műhely és Salt, a hosszúhetényi Almalomb, valamint a poroszlói Graefl Major Kétútköz − is kiérdemelte a díjat. A MICHELIN Guide magyarországi ajánlójában így összesen 62 vendéglátóhely szerepel, ez pedig jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is, hiszen segítségével a látogatók országszerte megtalálhatják a magas minőséget nyújtó éttermeket.

Gwendall Poullenec, a MICHELIN Guide nemzetközi igazgatója a díjátadón online köszöntötte a hazai gasztrovilágot. Beszédében kiemelte: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első MICHELIN Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a MICHELIN Guide válogatásába.”

A MCHELIN Guide National Selection of Hungary 2022. évi díjazottjai:

Kettő MICHELIN-csillag:

Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest

Egy MICHELIN-csillag:

42, Esztergom
Rumour, Budapest
Babel, Budapest
Borkonyha Winekitchen, Budapest
Costes, Budapest
essência, Budapest
Salt, Budapest

BIB Gourmand:

Anyukám Mondta, Encs
Casa Christa, Balatonszőlős
Kistücsok, Balatonszemes
Macok, Eger
Mór24, Balatonfüred
Sparhelt, Balatonfüred

Zöld csillag:

Almalomb, Hosszúhetény
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Onyx Mühely, Budapest
Salt, Budapest

Különdíjak:

Welcome and Service Award: Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc, Pajta, Őriszentpéter
Sommelier Award: Langó Tamás, a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étterem
Young Chef Award: Mizsei János (Mák étterem, Budapest)

Ajánlott éttermek (Tányér):

67 Sigma, Székesfehérvár
84 Bisztró, Kapolcs
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
Alabárdos, Szeged
Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
Almalomb, Hosszúhetény
Arany Kaviár, Budapest
Avalon, Miskolc
Clarisse, Tura
Costes Downtown, Budapest
FELIX Kitchen & Bar, Budapest
füge, Tihany
Graefl Major Kétútköz, Poroszló
Hoppá! Bistro, Budapest
Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
Hosszú Tányér, Hosszúhetény
IKON, Debrecen
Kővirág, Köveskál
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
LAMAREDA, Győr
Laurel, Budapest
Lokal47, Kéthely
Mák, Budapest
Morzsa, Pécs
Natura Hill, Zebegény
Neked Főztem, Zánka
Nobu Budapest, Budapest
Onyx Műhely, Budapest
Öreg Prés, Mór
Pajta, Őriszentpéter
Pasztell, Budapest
Platán Bisztró, Tata
Rézmozsár, Kiskunhalas
Rókusfalvy Fogadó, Etyek
Rutin, Budaörs
Sauska 48, Villány
Spago by Wolfgang Puck, Budapest
St. Andrea, Budapest
Stand25 Bisztró, Budapest
Textúra, Budapest
Tihanyi Vinarius, Tihany
Umo, Budapest
Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
Víg Molnár Csárda, Csopak
Villa Kabala, Szigliget
Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
Zip’s, Miskolc

 

Fotó: Delightin Dee/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA