Kockák a tőzsdén

Piac

Jelenleg körülbelül hatvanötezer féle LEGO alkatrészt különböztetünk meg, amelyek mindegyikéből nemcsak egyedi alkotásokat építhetünk, hanem árutőzsdei termékként is kereskedhetünk velük.

 

A LEGO alkatrészek kereskedelme nem újkeletű jelenség, a felnőtt LEGO-rajongókat összegyűjtő online piacterek már a kétezres évek elején megjelentek, közöttük a legismertebb BrickLink néven fut. Az ilyen jellegű platformokon az összes eddig valaha gyártott eredeti készlet, építőkocka és minifigura értékesíthető. Ezen kereskedési platform kapitalizációja globálisan eléri az 1,3 milliárd dollárt, de nem feltétlen a ritka alkatrészekből lesz a legértékesebb. Ebben segíthet az a speciális üzleti intelligencia, ami monitorozza a piac alakulását, iránymutatást ad arra, hogy mely alkatrészbe érdemes pénzt invesztálni, mely készletek darabjai iránt lehet magas a kereslet.

 

Kockákból több milliárd dollár

A gyémánthoz hasonlóan bizonyos LEGO kockák is olyan árunak számítanak, amelyeknek kínálati görbéje inverz, azaz a keresett mennyiséggel az egységáruk is nő. Elsősorban a piac nem az átlagos vagy „amatőr” fogyasztókra épül, nagyobb tételben általában azok vásárolnak, akik kereskedni akarnak az alkatrészekkel vagy LEGO tervezéssel foglalkoznak. Világszerte több, mint tízezer hobbista, félprofi és profi kereskedő szereplője van a LEGO-biznisznek, akik készleteket vásárolnak fel, hogy aztán szétválogassák azokat és értékesítsék. Európában nagyobb méretű kereskedőkből a WLWYB ismeretei alapján mindössze 15-20 foglalkozik kizárólag és üzletszerűen „kockakereskedelemmel”, míg az Egyesült Államokban nagyjából a duplája.

„Bárkiből lehet kereskedő a LEGO alkatrészek másodlagos piacán, de itt a jó üzleti érzék kevés. A hagyományos árutőzsdékhez hasonlít a LEGO-tőzsde működése is, de nincsenek szabályozók vagy jóval kevesebb. Nem tiltott szinte semmilyen, piacbefolyásolásra irányuló tevékenység sem, ebből a szempontból az ökoszisztéma lehető legközelebb áll a tankönyvi tökéletes versenyhez. A WLWYB abban különbözik a tőzsde többi szereplőjétől, hogy tervezéssel és termékfejlesztéssel is foglalkozik. Nálunk a kockák új életre kelnek és új értelmet kapnak” – mondta Kókai Dávid, az egyedi LEGO építmények tervezéséről is ismert WLWYB (WE LOVE WHAT YOU BUILD) alapítója.

Bővebb információ a LEGO alkatrészek piaci indexéről itt érhető el.

 

Fotó: freestocks/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA