Budapestre érkezik az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége

Piac

A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozik.

 

A Sabine Verheyen  (EPP, Németország) szakbizottsági elnök vezetésével érkező és eredetileg 2020 tavaszi látogatást tervező nyolcfős delegáció a helyszínen, az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kultúr-, oktatás és médiapolitika különböző aspektusairól.

Az európai parlamenti képviselők találkoznak országházbeli kollégáikkal, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, Navracsics Tibor területfejleszési miniszterrel és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival.

A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, további felsőoktatási intézmények képviselőivel, különböző médiaorgánumok és nem kormányzati szervezetek képviselőivel, köztük menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetekkel is találkozik.  Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskolás korú gyerekek helyzetéről beszélnek majd.

Sabine Verheyen delegációvezető szerint: „Ez a szakbizottság felel a kulturális és oktatási programokkal, valamint az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló, hamarosan érkező jogszabálytervezettel kapcsolatban kialakítandó parlamenti álláspontért. Mivel bizonyos aggasztó jelenségekről értesültünk a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségből és a civil társadalomtól, ezért most elsőkézből és minden felet meghallgatva szeretnénk tájékozódni a magyar oktatás-, kultúr- és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről. Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül.”

 

Fotó: Redd/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA