A kormány egy kiválasztott bankba terelné a diákhiteleseket

Piac

Csak annak folyósítanák jövő nyártól a szabad felhasználású Diákhitelt, aki egy meghatározott banknál nyit számlát – derült ki egy rendelettervezetből.

 

Egy kormányrendelet tervezete szerint a Diákhitelt jövő nyártól csak azok kaphatnák meg, akik egy meghatározott banknál nyitnak számlát: „A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”.

A rendelettervezetből nem derül ki, mi számít kedvezményesnek, és főleg mihez képest kell kedvezményesnek lennie, de a portál szerint vélhetően arról van szó, hogy a diákszámlának a felnőtt bankszámlákhoz képest kell kedvezményesnek lennie – írja a 24.hu.

A diákszámlák egy nagyon érzékeny pontja a hazai bankszektornak a mindennapi pénzügyek területén.A diákok első bankválasztása ugyanis sokszor kihat egy életre,hiszen a diákhitelt a fiatal felnőtt tanulmányok utáni lakáshitele, személyi kölcsönei vagy áruhitelei követhetik. Márpedig a bankok annak adnak szívesebben – és esetenként kedvezményesebben – hitelt, aki náluk bankol, mivel jól ismerik őt.

A rendelettervezet egy négyévente kiválasztott bankba koncentrálná a diákhiteleseket, akik jelenleg bármely banknál vezethetik a számláikat és kérhetik rá a diákhitelt. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel nem sérül a diákok szabad bankválasztása. Azok a diákok ugyanis, akik találnak majd jobb ajánlatot, mint a közbeszerzési eljárással kiválasztott bank, továbbra is bankolhatnak majd kedvenc bankjuknál – kommentál BiztosDöntés.hu pénzügyi összehasonlító portál alapító szakértője, Gergely Péter. A fintech cégek bevonásával pedig arra is találhatnak megoldást, hogy a diákhitel havi összegét ingyen vagy kedvezményesen átküldjék erre a kedvenc bankszámlára.

 

Fotó: CardMapr.nl/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA