TikTok videós megoldások – 2. rész

Kiemelt Piac

A TikTokon megjelenni nem lehetetlen, ellenben lassan mondhatjuk, hogy szinte kötelező. Tanácsok és példák a Vermis digitális ügynökségtől.

Szerzők: Balog Adrienn és Bánki Attila.

A cikk első része itt olvasható.

 

Ha már átnézted, hogy milyen technikai és funkcionális megoldások léteznek, akkor nézd meg, milyen témákban tudsz lépni egyet a TikTok irányába. Összeállítottunk egy pros and cons listát, amely segítségedre lehet a döntés során!

Táncos videók: kevés márka vagy cég „ugrándozik” a TikTokon, aminek persze több oka is van, de lássuk be, a TikTok egyik nagy előnye a jogtiszta, minőségi zenehasználat. Bármilyen zenére, bármilyen koreográfiát ki lehet találni, amit bármelyik tevékenységeddel összeilleszthetsz, ha pedig a tartalom felkapott lesz, trendként vírusszerűen terjedhet a többi tartalomgyártó között. (Ezeknél a tartalmaknál különösképpen figyelj a márka értékeire)!

@naniswimwear We tried okay 😂 #mymoneydontjiggle #jigglejiggle #itfolds #summerfashion #dancechallenge #swimwearbrand ♬ Jiggle Jiggle – Duke & Jones & Louis Theroux


Pros: alacsony előállítási költségű, hiszen nincs szükséged fancy háttérre vagy speciális eszközökre, mindössze egy felkapott zenére és egy ütős koreográfiára. Különösebb tánctudás sem szükséges hozzá, hiszen a TikTok táncok általában néhány lépésből vagy mozdulatból állnak, és könnyen megtanulhatók.

Cons: mindenképpen szükség van hozzá legalább egy emberre, aki részt vesz a videóban, így muszáj valakinek vállalnia, hogy táncos videó kerül fel róla a mindent IS örökké megőrző internetre.

 

Lip-sync / filmes dialógus videók: az eredeti tartalmak közé tartozik a lip-sync típusú videók feltöltése, melynek során hazai vagy külföldi zenékre, híres filmjelenetek dialógusaira, vagy ismert beszélgetések során elhangzott párbeszédekre tátogva készítjük el saját videónkat.

@reach_creative My lip syncing is subpar, but these Google fonts are a 10/10 #fontpairings #googlefonts #branding #typography #smallbusiness #imobsessed ♬ im obsessed – حسنا

Pros: szintén nagyon alacsony az előállítási költsége, ráadásul nagyon könnyen lehet a különböző zenékhez vagy ismert filmes párbeszédekhez kapcsolni a különböző termékeket és szolgáltatásokat, „csak” egy jó ötletre lesz szükséged.

Cons: az ötletnek valóban passzolnia kell; ennél a tartalomnál elengedhetetlen, hogy szórakoztató és vicces legyen a videó, ellenkező esetben unalmas lehet és nézőket veszíthetünk.

 

Cuki állatos videók: ez a témakör sosem lesz unalmas, bármelyik közösségi platformról is beszélünk, így természetesen TikTokon is nagyot mennek azok a videók, melyekben kiskedvenceink legjobb, legviccesebb, legcukibb pillanatait mutatjuk meg követőinknek.

@labrador_007 Have you ever seen your dog drink a coke? #smartdogchallenge #foryou #cute #customersmostloved #funnydog #labradorsoftiktok #fyp ♬ original sound – Labrador Rita

Pros: szinte biztos a siker: a kisállatok sokszor óriásit hasítanak a TikTokon, senki nem von meg egy likeot egy kiskutyától vagy kiscicától, kolibritől, ráadásul felettébb szórakoztató videók születhetnek, ha kedvenceinkkel forgatunk.

Cons: állatokkal forgatni mindig nehéz, hiszen spontán műfaj. Az elkészítési időre garanciát vállalni roppant kockázatos, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor/mit hajlandó csinálni kiskedvencünk. A határidőre vállalt „eszméletlenül vicces” állatos tartalom lehet, hogy végül sosem készül el, vagy egyszerűen csak nem hozza a megfelelő átütő erőt, ráadásul nem mindannyian tartunk otthon fekete párducot vagy ámbráscetet…

 

Művészettel kapcsolatos videók: arcképek Rubik kockából kirakva? Levegőbe hajított rizsszemekből kirakott celebek? Őrült festmények pillanatok alatt? Az alkotás talán még sosem volt ennyire népszerű, mint a TikTok korszakában.

@espnHe made a portrait of Kobe Bryant with Rubik’s Cubes. 👏 (via brundagemagic/Instagram)♬ original sound – ESPN


Pros: figyelemfelkeltő és lebilincselő, akár az átlagnál hosszabb időre is leköthetjük a felhasználót, (a TikTok esetében a tartalmon eltöltött idő igen fontos indikátor az alkalmazás számára – minél tovább nézik a videókat, annál jobb) ugyanis, ha kellőképpen felkeltjük az érdeklődését a videó elején, szinte biztos, hogy végig nézi a folyamatot, hogy ne maradjon le a végeredményről – legyünk őszinték, ezeknél a videóknál mindenkiben bekapcsol a bennünk szunnyadó OCD.

Cons: kénytelen vagy keresni valakit, aki tényleg tehetséges – ezek a tartalmak nagy sikerrel bírnak, de tényleg csak akkor, ha a művészetet egy érdekes, izgalmas oldalról tudod használni. Magasabb gyártási költséggel kell számolnod, hiszen az alapanyagok árai vagy a forgatási idő nagyon el tud húzódni.

 

Gasztro videók, receptek: lassan nem lesz szükség receptkönyvekre, hiszen hihetetlenül népszerűek a különböző főzős csatornák – vannak már kifejezett TikTok receptek, ahol olyan ételeket mutatnak be, melyek elkészítéséhez olyan alapanyagokra van szükség, amiket nagy valószínűséggel mindenki megtalál otthon, ráadásul a főzési idő maximum 10-15 perc.

@simplefood4you PASTA 🍝 #pasta #recipe #cooking #foodie #foodtiktok #food #foryou #fyp ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Pros: látványos, pörgős, izgalmas videókat lehet készíteni a saját konyhádból, ráadásul a termékeket is könnyen be lehet mutatni, legyen szó akár valamilyen ételről, italról, vagy egy konyhai eszközről.

Cons: időigényes, és kell hozzá főző/sütő tudomány, hogy tényleg guszta paprikáscsirke kerüljön a tányérra az egésznapos forgatás után. Költséghatékonynak sem lehet nevezni, hiszen az alapanyagokon kívül mindenképpen szükséged lesz legalább az alap videós felszerelésekre, hogy rögzíteni tudd telefonod, legyen megfelelő fényed, és a vágási utómunkákról sem szabad megfeledkezni, hiszen akár több órás anyagot kell majd feldolgoznod, hogy egy alig pár perces videót készíthess belőle.

 

Egészséges életmód és sport videók: fitt reggelik, diétás ebédek, lightos vacsorák, edzés utáni nasi, smoothiek minden mennyiségben – nincs olyan étkezés, melyre ne találnánk egészségesen elkészíthető alternatívát a platformon. De ez a témakör nem csak gasztrovideókat, hanem edzéssel és a lelki egyensúllyal is foglalkozik, így számtalan lehetőségünk van tartalmakat gyártani ebben a témakörben.

@thehealthy_version 🤍5 healthy habits🤍#healthyhabits #healthyliving #healthylifestylechange #healthylifetips #eattherainbow #emmachamberlainpodcast #morningroutines ♬ original sound – lifereallysucksfr

Pros: elképesztően sok tartalmat lehet gyártani ebben a témakörben, és igen nagy az esélye, hogy szeretni fogják a videókat a felhasználók, ugyanis az egészség és a lelki béke az egyik (ha nem a) legnépszerűbb téma a hétköznapjaink során. Akár minimális költségekkel is elkészülhetnek ezek a videók, és nagyon változatos tartalmakat gyárthatunk, így hosszútávon fenntarthatjuk a követők figyelmét és érdeklődését.

Cons: Mivel ezt a tartalomtípust az utóbbi időben szinte már túlhasználták, ezért simán lehet, hogy amit csinálsz, azt már többször leforgatták, sőt, akár volt a tiédnél jobb, rövidebb, gyorsabb, szebb vagy viccesebb változata.

 

OOD: megszámlálhatatlanul sok tartalomkészítő mutatja be a napi outfit-jét, a leghíresebb magyar influencer ebben a témában Forstner Csenge, az amerikai-magyar lány, aki arról lett híres, hogy mindig csak 5 perce van elkészülni, és nagyon gyorsan kell összeállítania a napi szettjét.

@emmamax_ #viral #fitcheck #getreadywithme #fyp #foryou ♬ original sound – soup🎧


Pros: könnyen és gyorsan felvehető videók, akár a saját szobádban el tudod készíteni a tartalmat, ráadásul nagyon jól be lehet mutatni a különböző termékeket, legyen szó ruházatról, táskákról, cipőkről vagy egyéb kiegészítőkről.

Cons: szintén nem lehet elkerülni a személyes jelenlétet, az emberek szeretik konkrét arcokhoz kötni ezeket a tartalmakat.

 

Satisfying/nyugtató videók: idegesség, pánikroham, feszült hangulat ellen elég csak rákeresni a satisfying szóra, és máris milliónyi olyan hangeffektekkel, különleges vizuáliseffektekkel elkészített videót találunk, melyek pillanatok alatt lenyugtatják a háborgó elmét.

@eselden117 Satisfying #unzip #satisfying #decompress #fyp #viral #relax #foryou #asmrsounds #asmr ♬ original sound – eselden117


Pros: az egyik legköltséghatékonyabb tartalom, ami ma elérhető, különösebb ötletelés vagy kreatív koncepció nélkül is hamar el lehet készíteni ezeket a tartalmakat.

Cons: nem ezeknél a videóknál fogod kiélni a benned tomboló kreativitásod, ráadásul egy konkrét termékkel vagy tárggyal kifejezetten szűkös a lehetőségek köre.

 

Sminkes, maszkos, szépségápolással kapcsolatos videók: a különböző sminkes videók minden platformon rengeteg nézőt vonzanak képernyő elé, így TikTokon is rengeteg praktikákat, szépségápolással, smink rutinnal és különleges arcfestéssel, maszkokkal kapcsolatos videót találhatunk, melyek a gyorsaságuk és hosszúságuk miatt sokkal szórakoztatóbbak, mint a többi platformon megtalálható, akár 20-40 percekig tartó videók.

@__pauletteo Velvet teddy & Soar lip combo @maccosmetics #makeup #makeuptutorial #lipstick #lipcombo #mac #viral #makeuphacks #fyp ♬ original sound – Beatsbyjblack


Pros: költséghatékony tartalmak minimális időráfordítással, ráadásul tényleg egy megunhatatlan témáról beszélünk, mely évek óta uralja a videós platformokat.

Cons: ha valóban profi videókat szeretnénk gyártani smink, maszk vagy egyéb szépségápolással kapcsolatos témában, akkor releváns, hiteles influencerekkel vagy tartalomgyártókkal kell együtt dolgoznunk, hiszen konkrét termékeket szeretnénk eladni konkrét célközönség számára, és ne feledd, ezt a témát is nagyon sokan dolgozzák fel éppen ezekben a napokban, órákban és percekben is, emiatt nagyon nehéz egyedi tartalmakat készíteni a témában.

 

Napi videók: hogyan készül egy stewardess a napi járataira? Mit csinál az irodában egy marketinges? Hogy telik egy főállású anya élete 3 gyerkőccel? Milyen az élet a Google-nál? Az 1-3 perces videókban nagyon szórakoztató formában követhetjük végig a különböző emberek, szakemberek mindennapjait, és bepillantást nyerhetünk a különböző márkák vagy cégek kulisszatitkai mögé is.

@brynn_buono what it’s like working at Google ATX #google #dayinmylife #austin ♬ Aesthetic – Angium


Pros: viszonylag alacsony költségekből megoldható, hiszen a telefonunkon kívül nincs szükség berendezett helyszínre vagy kellékekre – a napi rutinunkat, munkánkat, munkaeszközeinket elég megörökíteni a különböző élethelyzetekben. Ezek a tartalmak általában népszerűek a különböző közösségi platformokon, így biztosak lehetünk benne, hogy a felhasználókat hamar rá tudjuk majd „szoktatni” a behind the scenes jellegű tartalmainkra.

Cons: kifejezetten időigényes: mindig résen kell lenni, és mindig készen kell állni arra, hogy napközben megörökítsük a történéseket és eseményeket. A felvett tartalmak után hosszas utómunkát igényelhet, hogy a sok kis videóból összevágjuk a végső tartalmat. Számolni kell a külső körülményekkel is, mint például akarnak-e a kollégák szerepelni a videóban, tisztaság van-e körülöttünk, milyen az időjárás stb.

 

DIY/Home dekor videók: virágkaspó használt süteményestálból, nyaklánc kavicsokból, felújított sminkasztal, egyedileg készített esküvői meghívók – nem tudunk olyan használati tárgyat bemutatni, melyekre ne lenne TikTokon egy ötletes, könnyen leutánozható DIY videó.

@x.random.madelyn.x enjoy! #boredathome #bored #diy #doityourself #craft #garland #pretty #thingstodowhenyourbored #fypシ #fyp #foryou #foryoupage #viral #blowup? ♬ heat waves – Bloxburg acc!

Pros: inspiráló videók, melyekkel ösztönözhetünk arra más felhasználókat is, hogy készítsék el az általunk készített dekorációkat. Jól láthatóan be tudjuk mutatni a termékeinket, ráadásul a felhasználók láthatják őket használhat közben, megismerhetik a különböző funkcióikat és rögtön növelni tudjuk a vásárlásösztönzést.

Cons: időigényes és pepecselős munka, számolnunk kell azzal, hogy többszöri próbálkozásra vagy nekifutásra sikerül csak olyan formában elkészítenünk a kívánt végterméket, ráadásul nincs arra garancia, hogy elsőre jól fog sikerülni, ahogy arra sincs, hogy a végső produktum biztosan jól néz majd ki. Sokszor „próbálgatós” is lehet ez a tartalomtípus.

 

Prank videók: az örök klasszikus, a YouTube korszak egyik legnépszerűbb tematikája, a prank videók a TikTokon is állandóan a top kategóriák közé sorolhatók.

Pros: rengeteg „kreatív” lehetőséget rejt, hiszen valakit meglepni, megviccelni, vagy lássuk be, kellemetlen helyzetbe hozni az nem a mindennapi teendőink része.

Cons: több „szereplő” szükséges hozzájuk, hiszen valószínűleg nem saját magunkat szeretnénk megviccelni. A „móka” akár rosszul is elsülhet, ráadásul, ha nem vicces vagy szórakoztató, akkor kifejezetten kellemetlen is lehet. Idő és pénzigényes az elkészítésük, és sok előkészületet, kreatív ötletelést igényelnek, pláne azért, hogy az előre kitalált koncepciók mégis megtartsák spontán hatásukat. Ne feledd, hogy márkaként másokat kellemetlen szituációba hozni nem a „legjobb” üzenet, és a kommentekben megkaphatod ezeket a meglátásokat. Éppen ezért kétszer gondold át, hogy bevállalod-e ezeket a videókat.

 

Hogyan csináld videók: elsőkézből mutathatod meg a felhasználóknak, hogyan kell termékeidet helyesen használni, és hogyan tudják azokból kihozni a maximumot, ráadásul nagyon fontos inspirációt jelenthetsz vásárlóid és potenciális vásárlóid számára.

 

@winnidesigns Everyone likes large format tile! It’s actually very easy to do. #diy #howto #tutorial #construction #fyp #homeimprovement #tile ♬ original sound – WINNI

Pros: ezek főleg inspiratív és nem annyira edukatív videók. Érdekfeszítő videókat lehet készíteni ezekből a tartalmakból, ráadásul, ha tényleg hasznosan tudjuk bemutatni adott tárgyak felhasználását, vagy jó tippeket tudunk adni a felhasználók számára. Sokszor azt gondoljuk, hogy ezekben az esetekben a néző meg is tanulja, hogy hogyan kell azt csinálni, amit bemutatunk, de sose felejtsd el, hogy 20 másodpercben megnézni valamit nem egyenlő azzal, hogy aki mutatja, az már 20 éve ezt csinálja

Cons: lássuk be, profi, rutinos, kameraképes, jól beszélő szakemberekre lesz szükségünk, nem akarjuk összekeverni ezeket a videókat a DIY jellegű tartalmakkal – éppen ezért nem beszélhetünk költséghatékony gyártási költségről, valamint érdemes ezeket a videókat viszonylag profi stábbal vagy eszközökkel rögzíteni, hiszen a sok utómunka mellett fontos, hogy profi látványt nyújtsunk a felhasználóknak. Ne felejtsük el, hogy itt számolnunk kell a helyszínre jutás költségeivel is, mert a „szaki” lehet, hogy 200 kilométerre az irodától fog csempézni a hétvégén.

 

„Csodálj és kövess” videók: mindazok számára, akik szeretnek megosztani magukról készült videókat.

@starfireamy21♬ Brother Louie Mix ’98 (feat. Eric Singleton) (Radio Edit) – Modern Talking

Pros: viszonylag gyorsan elkészíthető egy több videóból álló sorozat, öltözéssel, sminkeléssel együtt „néhány óra” alatt meg is vagyunk. Sosem szabad elfelejteni azonban az „agymunkát”, vagyis az ötletet, aktualitást, amitől a videó extra terjedési lehetőséget kaphat.

Cons: a márkának általában nincs élőszereplős arca, de ehhez a típushoz valakinek muszáj szerepelnie a TikTokon, vagyis a brand kötődni fog egy archoz, egy személyhez, egy stílushoz. Ez jogi és szerződési kérdések egész sorát veti fel, hiszen arra is gondolni kell, hogy mi történik a videó jogaival, ha az arc „tulajdonosa” már nem dolgozik a márkával.

 

Balog Adrienn

 

Bánki Attila

 

 

SOCIAL MEDIA