A Márkamonitor rádióműsorának mai vendége Demjén Zoltán, a Magyar Műanyagipari Szövetség alelnöke

Kiemelt Piac

Demjén Zoltán, a BASF HUNGÁRIA KFT. korábbi értékesítési igazgatója jelenleg a Magyar Műanyagipari Szövetség alelnöke. A Szövetségben felelősségi köre a körforgásosság és az újrahasznosítás.

 

A műanyag a körforgásos gazdaság egyik legfontosabb témája. Mindenekelőtt az előzményekről beszélünk: miért használunk a műanyagokat, miért terjedt el széles körben, melyek az előnyei és hátrányai? A leglátványosabb probléma ezzel kapcsolatban a keletkező hulladék mennyisége. Túl sok műanyag végzi a természetben, és szinte mindenütt, a vizeinkben, a talajban ott vannak már a mikroműanyagok, annak minden negatív egészségügyi következményével.

Sokan keresik a megoldást erre a helyzetre. A műsorban is beszéltünk már a körforgásos gazdaságról, ezt tekintjük át most részletesen.

A legegyszerűbbnek látszó megoldás a tiltás, például az egyszer használatos műanyagok esetében. De van sokkal jobb is, ez a szelektív gyűjtés, hogy nulla kilogramm műanyag kerüljön a szemétbe. A reciklálás remekül működik, a műanyagból újra műanyag lesz, nem kell újat előállítani. De létezik már eljárás a biológiai lebontásra is, megbeszéljük, hogy működik a komposztáló,mi a biopolimer, mi lesz a lebomlott műanyagból?

Minden műanyag újrafelhasználható? Nem, de erre is létezik megoldás, az égetés, ellenőrzött körülmények között.

Végül megbeszéljük, hogy áll Magyarország a műanyagok szempontjából. Mennyit gyűjtünk vissza, ez arányaiban mit jelent más országokhoz képest? Hogyan motiválhatók az emberek? Melyek a következő lépések a magyar piacon, kell még törvény, vagy jogilag már rendben vagyunk, csak több gyakorlati lépés kell a műanyaghulladék eltüntetése érdekében?

 

Hangoljatok este 7-kor a 90.9 Jazzy rádióra!

A műsor online is hallgatható a jazzy.hu oldalon. A korábbi adások podcast formában meghallgathatóak a Márkamonitoron.

 

Szakács László főszerkesztő

 

 

SOCIAL MEDIA