Kalle Rovanperä lett a valaha volt legfiatalabb FIA Rally Világbajnok

Kiemelt Márkák

22 évesen és egy naposan Kalle Rovanperä lett a valaha volt legfiatalabb FIA Rally Világbajnok, miután a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team pilótája és navigátora, Jonne Halttunen Új-Zélandon biztossá tette a cím megszerzését. Rovanperä, aki harmadik szezonjában tudta megszerezni a bajnoki címet a rally legmagasabb szintjén, több mint öt évvel fiatalabb, mint az előző rekorder, Colin McRae, aki 1995-ös győzelme óta tartotta ezt a csúcsot.

 

Rovanperä a WRC új korszakának első évében magasra tette a lécet, új-zélandi győzelme pedig már a hatodik diadala a szezonban a Toyota volánja mögött. Azóta a tabella élén van, mióta februárban Svédországban megnyerte a második fordulót, most pedig már két fordulóval az idei szezon vége előtt megszerezte a bajnoki címet. Az övé összesen a nyolcadik, sorozatban pedig a negyedik WRC cím, amelyet Toyota pilóta nyert meg.

Rovanperä 2022-es jó szereplésének egyik kulcsfontosságú eleme volt a nehéz időjárási körülmények között produkált kimagasló sebessége. Ez pedig központi szerepet játszott az új-zélandi győzelmében is, amelynek sima, murvás útjaira tíz év után először tért vissza a WRC mezőnye. Miután a forduló leghosszabb, pénteki napját vegyes körülmények között összesítésben a negyedik helyen zárta, az esős szombati napon, amely egyben a 22. születésnapja is volt, remek teljesítménnyel átvette a vezetést, és csaknem fél perces előnyt épített ki. Vasárnap az utolsó négy szakasz ismét nedves időjárást hozott, de Rovanperä megőrizte a vezetést a rally végét jelentő Power Stage előtt. Mindössze annyi volt a feladata, hogy megszerezze az első négy hely egyikét, és begyűjtsön legalább két pontot, ezzel biztossá téve a bajnoki címet. A finn azonban nem fogta vissza magát, és a leggyorsabb időt autózta, ezzel pedig a szezonban már hetedik alkalommal sikerült az élen végeznie a Power Stage szakaszokon. A tavalyi bajnok, Sébastien Ogier és navigátora, Benjamin Veillas idei negyedik szereplésükkel biztosították a kettős győzelmet a Toyota számára Új-Zélandon. A forduló elején az első helyért vívott szoros, négyes küzdelem tagjaiként fontos szerepet játszottak csapattársaik győzelmében azzal, hogy pontokat vettek el bajnoki riválisuktól. Az összesített kettős győzelem, valamint a Power Stage szakaszon elért első és harmadik leggyorsabb idők biztosították, hogy a csapat 81 pontra növelje gyártói bajnoki előnyét, miközben összesen 104 pont szerezhető még a hátralévő fordulókban.

Kalle Rovanperä elmondta: „A legerősebb érzés most a nagy megkönnyebbülés. Annyira jó szezonunk volt, aztán néhány nehéz forduló jött, és most végre meg tudtuk csinálni. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, akik olyan gyors és megbízható autót készítettek erre a szezonra, ami azt jelentette, hogy csak élveznünk kellett a versenyzést. Ráadásul a nehezebb pillanatokban mindig hittek bennünk és támogattak minket. Nem gondolok túl sokat a koromra, de mégis különleges tudni, hogy ezt elérhettük. Sokat jelent, a világbajnoki cím az egyetlen célunk ebben a sportágban. Valójában egy kicsit idegesebb voltam pénteken, mint ma: akkor keményen kellett nyomnunk, hogy harcban tudjunk maradni, de ma már élvezhettük a versenyt.”

 

SOCIAL MEDIA