Az S&P rontotta a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését

Kiemelt Piac

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet “BBB plusz/A-2”-ről a befektetési szint legalsó kategóriájába, “BBB mínusz/A-3”-ra rontotta a budapesti székhelyű Nemzetközi Befektetési Bank (NBB) hosszú és rövid távú minősítését.

 

A “BBB mínuszra”, azaz a hosszú távú minősítésre vonatkozó kilátás (további rontás lehetőségére utaló) negatív – áll az ügynökség közleményében.

A NBB pénzügyi kockázati profilja nyomás alá kerülhet, ha a banknak a következő két évben nem sikerül visszaszereznie a finanszírozási piacokat, vagy ha jelentősen romlik a tőkehelyzete” – vélik az S&P elemzői. Gondnak tartják továbbá azt is, hogy ha a banknak nem sikerül átalakítania szerepét és jogkörét a részvényesek változó szerkezete mellett.

Az 1970-ben alapított NBB részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam, de az ukrajnai háború miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból.

A bank 2021-ben az utóbbi évek rekordjának számító, 7,9 millió eurós (2,78 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, ami 8 százalékkal haladja meg az előző évit. Az év végén a bank eszközállományának összértéke 1,8 milliárd euró volt, ez több mint 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Moody’s Investors Service még március végén döntött a NBB hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítésének visszavonásáról – írja az MTI.

 

Fotó: Alexander Grey/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA