Az AstraZeneca antitest készítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az EU-ban, így Magyarországon is

Kiemelt Piac

A kutatási eredmények szerint az Evusheld jelentősen csökkenti a súlyos COVID-19 betegség bekövetkezését és a halálozást.

 

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények. A TACKLE vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe- középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. 90%-uk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult, nem fordult elő a készítményhez köthető súlyos biztonságossági esemény.

Michel Goldman professzor, a brüsszeli Université Libre egyetem tanszékvezetője szerint „sok ember, köztük az immunsérült, idős, vagy más komoly betegséggel küzdő betegek estén nagy az esélye, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos formában jelentkezik, kórházba kerüléssel vagy akár halállal végződik. Nagy szükség van az Evusheld-re, melynek alkalmazása könnyű, egy alkalommal izomba adott injekcióként a sérülékeny betegek számára új kezelési lehetőséget ad.”

Iskra Reic, az AstraZeneca vakcinákért és immunterápiákért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy „a COVID-19 betegség továbbra is komoly egészségügyi probléma több millió európai számára, különösen azoknak, akik számára az oltások nem jelentenek megfelelő védelmet. Az Evusheld elfogadása azt jelenti, hogy mostantól egy hosszú hatású antitest-kombináció is az orvosok rendelkezésére áll mind megelőzési, mind terápiás céllal.”

Az Evusheld megtartotta hatékonyságát az Európában jelenleg domináló BA.5 omikron variáns ellen a laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint. A való élet tapasztalatain alapuló vizsgálat eredményei alátámasztották a korábbi vizsgálatokat, miszerint az Evusheld-kezelésben részesült immunsérült betegek esetén jóval ritkább a tünetes COVID-19 betegség, a kórházi kezelés vagy a halálozás, mint a kontrollcsoportokban. Ezeket a tapasztalatokat a BA.5, BA.4, BA.2, BA.1 és BA.1.1 omikron törzsek fertőzési időszakában szerezték.

 

Fotó: Martin Sanchez/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA