Németország támogatja azt, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban

Kiemelt Piac

Ezt nyilatkozta Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann az Euronewsnak adott interjújában. Az ügyről az Európai Unió szakminiszterei vitáztak kedden Brüsszelben. Magyarország az elmúlt években több alkalommal blokkolt uniós külpolitikai döntéseket és nyilatkozatokat Oroszország, Kína, vagy éppen Törökország ügyében.

 

Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is – ezt Németország európai ügyekért felelős minisztere, Anna Lührmann mondta az Euronewsnak adott interjújában.

Indoklásában a politikus azt mondta, Magyarország több fontos döntést blokkolt már korábban az Európai Tanácsban. Hozzátette, hogy Németország aggódik a magyarországi jogállamiság helyzete miatt is.

“Manapság nagyon fontos az, hogy szolidaritást vállaljanak a tagállamok egy,mással az unióban és az is, hogy ragaszkodjunk az alapértékeinkhez, mint amilyen a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Aggódunk a magyarországi fejlemények miatt a jogállamiságot illetően. Nagyon fontos az, hogy itt reformokat vezessenek be és foglalkozzanak a bizottság aggodalmaival.”

Kedden az Általános Ügyek Tanácsában vitáztak a miniszterek arról, hogy a későbbiekben megszüntessék az egyes tagállamok vétójogát a külpolitikában és a biztonsági kérdéseknél. A német zöldpárti politikus egyértelműen Magyarországot tette felelőssé a mostani helyzet miatt.

 

Fotó: Guillaume Périgois/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA