Egy doboz bátorság

Inspiráció Kiemelt

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei, az Amigók, közel nyolc éve látogatják a kórházban lábadozó beteg gyerekeket, hogy játékkal és a barátság erejével motiválják őket, ezzel segítve a felépülésüket. Rengeteg felkérés érkezik feléjük, azonban sajnos vannak még helyek, ahova nem ér el az Amigók segítő keze, így a LEGO Csoport támogatásával kitaláltak egy átmeneti megoldást: a KalanDobozzt.

 

Magyarországon évente több ezer gyermek kerül kórházba balesetek, műtétek, betegségek miatt. Amikor egy gyerek kórházba kerül, kiszakad a baráti közösségéből, egy ismeretlen, az egész család addigi életét felforgató eseménnyel kell szembenéznie, ami benne és a szüleiben is feszültséget, félelmet kelt. A KalanDobozz lehetővé teszi, hogy a kisgyermek könnyen elterelhesse gondolatait a jelenlegi helyzetéről, így rögtön a kórházba érkezés után megkezdődhet az ismeretlen helyszín okozta ijedtség és félelem oldása.

Jelenleg közel 160 önkéntes jár a beteg gyerekekhez az ország 5 városában, Budapest mellett Szegeden, Szombathelyen, Debrecenben és Pécsen. Ezek mellett is rengeteg felkérést kapnak az Amigók az ország több városából a gyermekosztályokról, azonban egy új város felkarolása sok felkészülést és erőforrást igényel a szervezettől, így sok helyen nem tudnak személyesen jelen lenni. Céljuk, hogy a KalanDobozzok segítségével olyan városokba is eljuttassák az Amigos élményt, azaz a játékos tanulás és barátság gyógyító erejét, ahol a személyes jelenlét még nem lehetséges, így most 8 új városba – Zalaegerszegre, Ajkára, Miskolcra, Salgótarjánba, Szolnokra, Nyíregyházára, Kisvárdára és Balassagyarmatra, illetve Szabolcs-Szatmár megyei intézményekbe tudják elvinni a saját fejlesztésű csomagokat.

A csomag játékokat és más fejlesztő eszközöket tartalmaz – az Amigos saját fejlesztésű füzetei mellett LEGO® építőkockákat is. A kicsik lehetőséget kapnak, hogy a kórházi szobában nyissanak egymás felé és – amennyiben van erre lehetőség – akár közösen is tudjanak játszani. Ezzel a meglepetés csomaggal két korosztály is átélheti az Amigos élményt: míg az óvodás korosztály a bátorító mesék, addig az iskolások a nyelvtanulás világába repülhetnek el. A sikeres felépülés után ezeket a dobozokat akár haza is vihetik.

Most bárki segíthet a dobozok megtöltésében nyelvtanulós kártyajátékkal és foglalkoztató füzetekkel. Az Amigos honlapján bármelyik város kórházának gyermekeit támogathatjuk, és akár ki is választhatjuk, hogy csak a saját városunkba kerülő KalanDobozzokhoz használják a felajánlásunkat – írják.

 

SOCIAL MEDIA