Közösségi kertészet indult a Yettel székházánál

Kiemelt Piac

Az itt megtermelt élelmiszerek felét az önkéntes gazdák vihetik haza, míg másik felét jótékonysági célokra hasznosítva ajánlja fel a közösség.

 

A kezdeményezés első szakaszában összesen közel száz négyzetméteren, húsz magaságyásban gazdálkodhatnak az önkéntes munkatársak. A fenntartható kertészet szakszerű kialakításában a közösségi gazdaságairól ismerhető Myfarm Harta csapata nyújtott segítséget. A két szervezet között korábban is volt már együttműködés: a MyFarm koordinálásában működő vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermelő közösségi gazdaságok digitalizálásában – a közösség által elérhető online kamerarendszer kiépítésében és a zöldségkiszállítást biztosító mobilalkalmazás fejlesztésében – vállalt szerepet a Yettel. A mostani együttműködés célja, hogy a szolgáltató székházának adottságait kihasználva, az épület melletti területen vegyszermentes gazdálkodással a lehető legtermészetesebb és önellátóbb módon termeljenek maguknak élelmiszereket a szolgáltató munkatársai.

A közösségi kert öntözését a területen található, 140 méter mély fúrt kút biztosítja, aminek precíz szabályozását a Gardena okostelefonról is vezérelhető öntözőrendszere látja el, akár az időjárási körülményeket is figyelembe vevő időzített öntözéssel. A zöldségeskert mellett a közösségi kertészet része két, fűszernövényeknek dedikált magaságyás, amely a székház étkezőjéhez közel kapott helyet, hogy akár egy ebédet is bárki friss fűszerekkel gazdagíthasson.

A kezdeményezéssel a Yettel célja az is, hogy olyan példát dolgozzon ki akár kisebb kerttel vagy terasszal, erkéllyel rendelkező cégek számára, akik figyelmet szeretnének fordítani munkatársaik egészséges táplálkozására, a fenntartható, vegyszermentes növénytermesztésre, ami ebben a formában az irodai, jellemzően monitor előtt végzett munka során kiváló rekreációs tevékenységet is biztosít.

A Yettel közösségi kertben egymást erősítő szimbiózisban növekedni képes elosztásban paradicsom, cukkíni, édes és erős paprika, uborka, petrezselyem, bazsalikom, hengercékla, zöldbab, sárgarépa és új-zélandi spenót kapott helyet, míg a fűszernövényes ládákba menta, rozmaring, kakukkfű, majoranna, koriander és zsálya került.

 

SOCIAL MEDIA