Závada Péter dalszövegével debütál a Subtones új dala

Márkák

A Subtones augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezén kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók. Az album egyik debütáló dala a Boltív, amelynek szövegét Závada Péter jegyzi. A dalhoz Budapest felett, az Egyetem térnél lévő Solid Sky Bárban forgattak live session videót.

 

A Subtones-t Subicz Gábor alapította 2019-ben azért, hogy saját zenei ötleteit megvalósíthassa. A felállás Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezésével vált véglegessé, akik a vokálisabb formák irányába terelték a hangzást.

„Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, sokféle színpadon megfordulunk, TV stúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Én azt érzem, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A Lángolj magyar dalszövegeivel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe” – meséli a Subtones zenekarvezetője és ötletgazdája, Subicz Gábor.

„A dal nagyon tömör forma, általában rövid dolgokból áll össze, gyorsan, hamar történik minden. Éppen ezért hallgatóként és íróként is nagyon izgat, amikor egy kicsit állandóságot, lassúságot, hosszúságot lehet felfedezni egy nótában. A ‘Boltív’ zenei alapja évek óta hevert a fiókomban, és most beugrott, hogy ilyen szétterülő, hosszú hangokból álló dallamot kellene ráhúzni. Ez angolul nem probléma, mert rengeteg az egyszótagos szó, néhány szótaggal egész történeteket lehet elmesélni. Magyarul viszont nagyon komoly kihívás. Átküldtem Závada Petinek a demófelvételt, pár mondatot írtam arról neki, hogy szerintem miről szóljon (ebben az egész őrületes pusztulásban, ami egyre gyorsabban körülvesz minket, az egymásba kapaszkodás nyújthat megnyugvást), és másnapra ott volt a levélfiókomban a tökéletes szöveg” – teszi hozzá.

A Boltív című dalt a közönség élőben a Subtones lemezbemutató koncertjén hallhatja szeptember 3-án a Várkert Bazárban.

 

SOCIAL MEDIA