A rezsicsökkentés eddigi formájában véget ért

Hírek Kiemelt Piac

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányifón.

 

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra. A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe. A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és „a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.”

Az áram és a gáz ára a lakossági átlagfogyasztás mértékéig támogatoitt marad, az átlag fölött azonban piaci árat kell fizetni. Jelenleg az átlagos lakossági áramfogyasztás 2523 KWh, az átlagos földgázfogyasztás 1729 m3 egy fogyasztási helyen (praktikusan: egy ingatlanon.) A magyarok háromnegyede jelenleg ennél kevesebbet fogyaszt, további egynegyed azonban a következő hónapokban brutálisan növekvő számlákkal szembesül.

 

Forrás: MTI, sajtószemle 

 

SOCIAL MEDIA