Tüntetések a KATA szigorítása miatt

Kiemelt Piac

A parlament fideszes többsége megszavazta a KATA jelentős módosítását, ami mintegy 450,000 vállalkozó számára jelent komoly többletterheket. A kormánypárt az ellenzék összes módosító javaslatát elutasította. A törvényjavaslatot 120 igen, 57 nem szavazattal fogadták el, 1 képviselő tartózkodott. 

 

A törvényt rendkívüli gyorsasággal verte át a kormány a parlamenten, a javaslatot hétfőn nyújtották be, kedden délelőtt volt a vitája, kedden kora délután meg is szavazták. A vállalkozók életét megnehezítő törvény ellen spontán tüntetéshullám indult. A tüntetők több órára lezárták a Margit hidat, rövid ideig az Erzsébet hidat is. A parlament előtt még a késő délutáni órákban is folytatódott a demonstráció. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Debrecenben és Szegeden is.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője kedd délutáni sajtótájékoztatóján gyalázatnak nevezte “a fideszes módosítócsomag” megszavazását, kijelentve: “a katásokon szeretnék megspórolni az elképesztően elhibázott fideszes gazdaságpolitika árát”. A Momentum Mozgalom közleményében úgy fogalmazott, “a Fidesz a magyar kisvállalkozókat ellehetetleníti a KATA eltörlésével, míg a globális minimumadó megvétózásával a multik adóelkerülését tartja fent. Ez a Fidesz politikája, közben minket neveznek hazaárulóknak…”  Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében azt írta, a kormány adót emel, “gyorsan, sunyin. A választási kampányban azt ígérte a kormányfő, hogy velük könnyebb lesz. Jobb lesz. Győztek, és most mégis összedől minden. Infláció, árfolyam, adó. Kezüket csókolom. Tessék most gyurcsányozni! Gyurcsány emeli az adót. Gyurcsány miatt eszetlenül drága a kenyér. Gyurcsány csinálja a 410 forintos euró árfolyamot.”

Az új törvény egyik legnagyobb hátránya az, hogy megszűnik a mellékállású katázás lehetősége, ez az adózási forma csak főállásban választható, tehát aki eddig a főállása mellett keresett kisebb pénzeket, az elesik ettől a lehetőségtől. A katások szeptembertől csak magánszemélyeknek számlázhatnak (kivéve a taxisokat), így kiesik ebből a körből minden olyan szolgáltató, akik például irodaházaknak, szállodáknak, cégeknek végzett javítási, karbantartási munkákat. De vállalkozók nem vásárolhatnak katás boltból sem, hiszen az nem tud nekik számlát adni. Az eddigi egyszerű szabályok helyére bonyolultabb adminsztráció lép, ráadásul év közben kell átállni, az érintetteknek nyáron kell kitalálniuk, hogyan folytatják szeptembertől a vállalkozási tevékenységet. Szakértők szerint az eddig katások 80%-a fog kiesni a rendszerből, az eddig fehéredő gazdaság pedig visszafelé mozdula szürke zónába.

Az IPOSZ elnöke, Németh László a 24.hu kérdésére azt mondta, voltak egyeztetésen a munkaadói oldallal, de arra számított, hogy ennek lesz még folytatása, hogy esetleg véleményezésre átadják az érdekképviseleteknek a tervezetet, de ez sem történt meg.

A VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) közleményében elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak nevezte a KATA módosításáról szóló törvényjavaslatot és további egyeztetéseket javasolt az érintettekkel: “Akár az adónem kivezetésének eltolása, akár a magasabb adóteher is beleférhet, ha az végső soron nem veszélyezteti több százezer kisvállalkozó megélhetését.”

 

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

 

SOCIAL MEDIA