Oroszország technikailag fizetésképtelen – mit jelent ez valójában?

Piac

Oroszországnak vasárnap 100 millió dollárnyi kötvényt kellett volna kifizetnie, de a szankciók miatt ezt nem tudta megtenni. Az ország tehát technikailag csődben van, de a valóságban nem, hiszen lenne pénzük a kifizetésre. 

 

A Bloomberg szerint az orosz eurókötvényekkel március eleje óta válságos szinten kereskednek, a központi bank devizatartalékai be vannak fagyasztva, a legnagyobb bankok pedig nem férnek hozzá a globális pénzügyi rendszerekhez. A cikk szerint a kötvénytulajdonosok most ki fognak várni, figyelemmel követik az orosz-ukrán háború alakulását, abban a reményben, hogy a szankciókat idővel enyhítik és hozzájuthatnak a pénzükhöz.

A Bloomberget szemléző HVG arra emlékeztet, Oroszország utoljára több mint egy évszázaddal ezelőtt került csődbe külföldi hitelezőivel szemben, amikor a Lenin vezette bolsevikok 1918-ban megtagadták a cári időszakból származó adósságok törlesztését.

A 24.hu a Reuters hírét ismerteti: az orosz eurókötvények néhány tajvani tulajdonosa hétfőn közölte, hogy nem kapták meg az eredetileg május 27-én esedékes kamatkifizetéseket.Az egyik tajvani forrás a Reutersnek azt is elmondta, hogy a szóban forgó eurókötvényekhez nem kapcsolódik olyan záradék, amely lehetővé tenné, hogy orosz valutában törlesszenek. Vlagyimir Putyin elnök ugyanis múlt szerdán ideiglenes eljárások megindításáról döntött. A rendelet 10 napot ad a kormánynak arra, hogy bankokat válasszon ki, amelyek egy új rendszerben kezelik a kifizetéseket, ami arra utal, hogy Oroszország akkor tekinti teljesítettnek adósságkötelezettségeit, ha rubelben fizeti ki a kötvénytulajdonosokat.

A Világgazdaság azt hangsúlyozza, hogy Oroszországnak bőven lenne pénze törleszteni. A háború kitörése előtt Moszkvának 640 milliárd dollárnyi arany-és devizatartaléka volt, ám ennek nagy részét külföldön fialtatta, és jelenleg a szankciók miatt nem fér hozzá. A csőd akkor következik majd be ténylegesen, ha a hitelminősítők ezt a osztályzatukkal is megerősítik, vagy ha egy bírósági döntés születik ez ügyben. A hitelezők, akik rendelkeznek az úgynevezett CDS-ekkel (credit default swaps), azaz egyfajta csődvédelmi biztosítással, amely az esetben fizet, ha a kötvény lejáratait nem teljesíti a kibocsátó, követelhetik a hitelminősítőktől az úgynevezett nemteljesítő határozat kibocsátását, ám erre a nemzetközi szervezetek sem képesek a szankciók miatt.

Azt a szakértők is elismerik, hogy a jelen esetben egy orosz államcsődnek minimális hatásai lennének a világ pénzpiacaira vagy a rubel és az orosz bankrendszerre nézve, ezt támasztja alá az is, hogy az orosz fizetőeszköz 4 százalékot erősödött a dollárral szemben hétfő délelőtt. Az 1998-as esetben fizetésképtelenség és a rubel mélyrepülése a globális bankrendszerre is kockázatot jelentett, miután több nagybank, és hedge fund, köztük az amerikai Long-Term Capital Management is az összedőlés szélére került, és csak a washingtoni mentőövvel sikerült túlélniük – olvasható a Világgazdaság cikkében.

 

SOCIAL MEDIA