Novák a homoszexuálisok elnöke is lenne, a Háttér Társaság találkozóra hívja

Piac

Novák Katalin köztársasági elnök a Telexnek ezt nyilatkozta: „Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.”

 

A Háttér Társaság bízik abban, hogy ez a célja nem csak szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik, ezért az egyesület személyes találkozót kezdeményez a köztársasági elnökkel a magyarországi LMBTQI közösséget érintő problémákról.

Bár az elmúlt évtizedekben a magyar társadalom és jogrendszer sokkal elfogadóbbá vált a szexuális és nemi kisebbségek irányában, ez a pozitív tendencia az elmúlt években megfordulni látszik. Nőtt az LMBTQI személyek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma, egyre elterjedtebbé vált az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd. Az EU Alapjogi Ügynökségének 2019-es kutatása szerint minden második magyar LMBTQI embert (49%) ért diszkrimináció az élet különböző területein – írják.

Az LMBTQI emberek jogegyenlőségének, társadalmi elfogadásának biztosítása hosszútávú feladat, amelyben az állami szerveknek kiemelt szerepük van. E problémák megoldása természetesen nem várható a köztársasági elnöktől, de az ország elsőszámú közjogi méltóságaként nagy felelőssége van abban, hogy hogyan alakul a témával kapcsolatos közbeszéd, az állami szervek mennyire veszik komolyan e problémák megoldását. A Háttér Társaság szeretne bízni a köztársasági elnök asszony mihamarabbi, pozitív válaszában – teszik hozzá.

 

Fotó: Sharon McCutcheon/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA