A Quo vadis, Aida? nyerte a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat

Kiemelt Márkák

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola átadta a 2022-es LUX közönségdíjat a Quo vadis, Aida? című film rendezőjének, Jasmila Žbanićnak.

 

„A film igazságot követel a srebrenicai nőknek és anyáknak, akiknek nyolcezer szerettük szörnyű meggyilkolását kellett végignézniük. Soha nem felejthetjük el az ilyen rettenetes tetteket és ezt az emberiség elleni bűntettet” – mondta Metsola elnök az ünnepélyes díjátadáson a strasbourgi ülésteremben. „A LUX közönségdíj összekapcsolja politikai tevékenységünket az európai filmesek munkájával. A LUX-filmek az állampolgári jogok, az emberi jogok, az igazság, a demokrácia és a szabadság melletti kiállást mutatják be a művészet eszközeivel” – tette hozzá a Parlament elnöke.

A  díjat átvevő Jasmila Žbanić, a / Quo Vadis, Aida? / rendezője elmondta: „Amikor a srebrenicai népirtásról szóló filmet csináltam, arra gondoltam, hogy Európában a boszniai, horvátországi, a régiónkban dúló háború volt az utolsó. Megdöbbentett, hogy mi, európaiak, hagytuk, hogy megtörténjen az ukrajnai háború. Mindannyiuktól azt kérem, hogy találják meg a módját, hogy vége legyen az ukrajnai háborúnak.”

A Srebrenicai Anyák nevű szervezet elnöke és a srebrenicai mészárlás túlélője, Munira Subašić  a képviselőket szólította meg beszédében: „Ukrajnában sírnak az anyák, fiaik csontjait keresve. Könyörgök önöknek, állítsák meg az ukrajnai háborút, hogy minél kevesebb anyának kelljen ezt a szenvedést átélnie.”

A másik két döntős alkotás Jonas Poher Rasmussen / Menekülés / című animációs filmje és Sebastian Meise / A nagy szabadság / című filmje volt.

 

Fotó: Jasmila Žbanić, winner of the Lux Audience Award 2022 

 

SOCIAL MEDIA