2035-től zéró kibocsátású autókat és teherautókat akar az EP

Piac

A Parlament támogatta az Irány az 55%! csomagban a személyautókra és könnyű haszongépjárművekre vonatkozó új széndioxid-kibocsátási normákat.

 

A Tanáccsal folytatandó tárgyalásokon a parlamenti álláspontot jelentő szöveg szerint a Parlament támogatja azt a bizottsági javaslatot, amely 2035-től a közúti közlekedésben használandó új járművek esetében zéró kibocsátást ír elő (azaz az Unióban az új személyautóknak és könnyű haszongépjárműveknek a 2021-es kibocsátási szintjükhöz képest addigra 100 százalékkal kell csökkenteniük kibocsátásukat). A Parlament 2030-ra köztes kibocsátási célértékként az autók esetében 55 százalékos, a kisteherautók esetében pedig 50 százalékos csökkentést ír elő.

„A széndioxid-kibocsátási normák felülvizsgálata az éghajlati célkitűzéseink megvalósításának egyik kulcseleme. Az új normákkal egyértelmű utat jelölünk ki az autóipar számára, lökést adunk az innovációnak és ösztönözzük a beruházásokat. Emellett a zéró kibocsátású autók megvásárlása és fenntartása a fogyasztók számára is egyre olcsóbbá válik majd. Nagyon örülök, hogy az Európai Parlament támogatta a 2030-as célok nagyratörő reformját, és a 2035-re elérendő 100 százalékos csökkentési cél mögé is odaállt. Ez utóbbi elengedhetetlen, ha 2050-re szeretnénk elérni az éghajlati semlegességet” – mondta Jan Huitema (Renew Europe, Hollandia).

 

Fotó: dcbel/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA