Így beszélnek a netezők az amerikai abortuszbotrányról

Kiemelt Piac

Az amerikai abortuszbotrány május 3-i kirobbanása felforgatta a nemzetközi közéleti diskurzust. A kiszivárgott tervezet alapján a Legfelsőbb Bíróság visszavonhatja az 1973-ban, a Roe kontra Wade ügy kapcsán hozott döntését, amely eddig szövetségi szinten garantálta az Egyesült Államokban élők terhességmegszakításhoz való jogát. A határozat megsemmisítése esetén az államok teljes szabadságot kaphatnak a szabályozást illetően, így akár be is tilthatják azt.

 

Az Ynsight Research netnográfiai kutatással vizsgálta, hogy milyen gyakorisággal és milyen kontextusban beszélgettek a felhasználók az utóbbi időszakban felkapott témává váló amerikai abortuszszabályozásról az interneten. A kutatás keretében elemzésre került a témát említő összes angol nyelvű nyilvános online tartalom, mint például tweetek, Facebook-bejegyzések, újságcikkek vagy fórumbeszélgetések.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1973-as, Roe kontra Wade ügyben hozott döntésének lehetséges hatályon kívül helyezésének híre hatalmas erővel robbant be az online nyilvánosságba. A hír pillanatok alatt bejárta az internetet: a tervezet kiszivárgásának napján több mint 288 ezer alkalommal említették az online térben. Az azóta eltelt idő alatt bár csökkent a megjelenések száma, a témával kapcsolatos diskurzus azonban így is elképesztő méretűre duzzadt, hiszen összesen 2,2 millió alkalommal hivatkoztak rá az interneten.

A témában megjelenő tartalmak generálta interakciók, azaz a lájkok, kommentek és megosztások a megjelenések trendjéhez hasonlóan oszlottak meg az elmúlt hetekben. A netezők részéről a legnagyobb mértékű bevonódást Legfelsőbb Bíróság döntésének kiszivárgását követően mértük, május 3-án. Ezen a napon a reakciók száma az egekbe szökött, jóval túllépve a szokványosnak egyáltalán nem mondható 3 milliós számot is. A legtöbb interakciót Pennsylvania állam kormányzója, Tom Wolf Twitter bejegyzése generálta, melyben a politikus biztosította a helyieket, hogy kormányzása alatt biztosan nem fogják betiltani az abortuszt az államban. Bejegyzését több mint 346 ezren kedvelték és/vagy osztották meg.

Szintén kiemelten nagy népszerűségre tett szert egy politikai influencer, JoJo From Jerz több mint 505 ezer interakciót generáló tweetje, amelyben így fogalmaz: „Alabamában a nemi erőszak miatt végzett abortuszt súlyosabban büntetik, mint a nemi erőszakot. Ez milyen el….ott?” Szintén sokak érdeklődését váltotta ki a korábban is említett Nancy Pelosi szentáldozástól való eltiltásáról szóló hír. Az erről szóló cikkek rendkívül nagy tömegeket értek el, a leginvolválóbb írás több mint 144 ezer felhasználót késztetett reakcióra. A texasi iskolai mészárláshoz kapcsolódó tweetek is sokak figyelmét keltették fel: Romy Reiner, író és színésznő tweetjét több mint 300 ezren lájkolták és/vagy osztották meg.

A témával kapcsolatban megjelenő online tartalmak szóhasználatából az alábbi képen látható kifejezések emelkedtek ki. Természetesen a központban az abortusz és a törvényhez kapcsolódó kifejezések álltak, mint döntés, szenátus, legális, támogatás, tilalom, gyerekek, védelem stb. A beszélgetésben konkrét esetek is előkerültek, így az abortuszjogokat szövetségi szinten garantáló határozat alapjául szolgáló Roe kontra Wade ügy is. A Texas államban május 24-én történt iskolai lövöldözés is gyakran kapcsolódott a témához a netezők posztjaiban, valamint az abortusz részlegesen vagy teljes kriminalizálását tervező államok nevei is gyakran kerültek említésre.

A TikTok-on zajló kommunikációt is áthatotta a téma. Korábban is volt már rá példa, hogy a platform egyes ügyek (pl. Black Lives Matter) kapcsán a különböző mozgalmak fontos eszközévé vált, ami nagyban köszönhető a közösségi oldal rendkívül érzékeny algoritmusának, amely rövid idő alatt nagy tömegek elérését teszi lehetővé a megosztók számára. Az Egyesült Államok abortuszszabályozásával foglalkozó tartalmak ezen a felületen is kimagasló érdeklődést generáltak: a #roevwade hashtaget használó videókat több mint 1,1 milliárd alkalommal, míg a #takeyourlawsoffmybody hashtaget használó tartalmakat közel 68 millió alkalommal tekintették meg.

A platformon folytatott diskurzusok alapvetően a trendekre, azaz olyan tartalomláncokra épülnek, amelyekben egy vagy több dolog (pl. a használt hanganyag, képi világ, téma, tevékenység stb.) közös. Ahogy a jelentősebb közéleti események kapcsán, így az abortuszbotrány esetében is generálódott konkrét TikTok-trend. A főleg fiatal nők által megosztott videókban „Take Your Laws Off My Body” (azaz „tartsd távol a törvényeid a testemről”) címszóval mesélnek el különböző történeteket, érvelve ezzel az abortuszhoz való jog mellett.

 

Fotó: Gayatri Malhotra/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA