444: Kizárólag az állami tévé maradt elérhető 1,5 millió lengyelnél

Piac

Egy technológiai átállásnak köszönhetően nagyjából 1,5 millió lengyel háztartás veszíti el a hozzáférést a legtöbb tévéállomáshoz, köztük az ország két fő magánállomásához, a TVN-hez és a Polsathoz. A kivétel a TVP magánállomás. A lengyel kormány ugyanis elintézte, hogy a sokak szerint a kormány szócsöveként működő TVP kimaradjon a buliból, és továbbra is elérhető maradjon.

 

Az átállás már egy ideje elkezdődött, a DVB-T rendszer helyét a modernebb DVB-T2/HEVC sugárzó szabvány veszi át Lengyelország minden tartományában. Ennek eredményeképpen azonban az újabb rendszerrel nem kompatibilis tévékészülékek elveszítik a hozzáférést a két fő televíziós multiplexhez. Eredetileg a harmadik multiplexet sem tudták volna fogni, de mivel a lengyel belügyminiszter, Mariusz Kamiński az orosz invázióra hivatkozva kérvényezte a hálózat fenntartását, a harmadik multiplex marad. Az Elektronikus Kommunikációs Hivatal, Lengyelország távközlési és postai szolgáltatója elfogadta a belügyminiszter kérését, és 2023 végéig engedélyezte, hogy a MUX-3 továbbra is eljuthasson a régi vevőkészülékekkel rendelkező háztartásokba.

A belügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a távközlési törvény megengedi az ilyen intézkedéseket, ha az állam és a közbiztonság fenyegetés alatt áll, az MUX-3 alatt futó TVP pedig rendkívül fontos a kormánynak, hiszen ezen keresztül tájékoztatja a lakosságot. A kormánypárt azt állítja, ezzel a dezinformáció ellen akar fellépni, de ellenzéki politikusok és független szervezetek aggódnak a döntés miatt – írja a 444.hu.

 

Fotó: MAREK KONRAD / FOTONEWS

 

SOCIAL MEDIA