JP Morgan: az amerikaiak összvagyona 9 ezermilliárd dollárral csökkenhet

Piac

Egyre szegényebb lesz a világ leggazdagabb nemzete a JP Morgan friss becslése szerint, holott a koronavírus idején az amerikaiak nettó vagyona is jelentős ütemben nőtt: 2020 elejétől tavaly év végéig az amerikai lakosság 38,5 ezermilliárd dollárnyi többletmegtakarítást halmozott fel a Fed becslései szerint, ezzel pedig az összesített nettó vagyonuk rekord szintre, 142 ezermilliárd dollárra nőtt 2021 végén – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu. 

 

A vagyonvisszaesés oka pedig elsődlegesen a piacok lejtmenete: a részvények, kriptodevizák és egyéb pénzügyi eszközök is rosszul teljesítenek, azonban ezt mindeddig inkább csak a leggazdagabb amerikaiak szenvedték meg, az adatok szerint ők már közel 800 milliárd dollárt vesztettek vagyonukból a csúcspont óta. Ezt támasztják alá a Bloomberg Billionaire Index adatai is, mivel a leggazdagabb 500 ember vagyona a novemberi csúcs óta már 1,6 ezermilliárd dollárral csökkent.

A kamatlábak emelkedése azonban az ingatlanpiacot is megingatja, ahol a közép- és munkásosztálybeli családok vagyonának nagy része található – írja a lap. A fenti tényezők az amerikaiak vagyonának csökkenéséhez vezetnek, ami pedig a következő évben a gazdasági növekedésnek is keresztbe tesz – írják a JP Morgan közgazdászai.

További részletek a Portfolio összefoglalójában.

 

SOCIAL MEDIA