Gigantikus energiahatékonysági programot indít az Európai Unió

Kiemelt Piac

„Most a lehető leggyorsabban csökkentenünk kell az Oroszországtól való energiafüggőségünket” – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök, és egyúttal bejelentett egy gigantikus, 297 milliárd eurós csomagot is ennek, illetve az energiahatékonyság és a megújuló energia terjesztésének finanszírozására írja a Portfolio. 

 

A REPowerEU névre hallgató csomag lényegesen nagyobb, mint ami mára kiszivárgott a sajtóban, ugyanis nem 20, hanem összesen 72 milliárd eurónyi támogatást, továbbá 225 milliárd eurónyi hitelt tartalmaz. Ezeket a beruházásokat a tagállami helyreállítási programok mellé lépő konstrukció keretében valósítják majd meg.

A csomagban egy 2 milliárd eurós rész az olajalapú függőség leépítésére szolgáló beruházásokat finanszíroz majd, amiből valószínűséggel Magyarország is kap majd a Mol finomítói infrastruktúrájának az átalakítására. További összesen 10 milliárd eurónyi forrás áll majd rendelkezésre földgázzal, cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos beruházásokra. Az összes többi rész pedig a megújuló energiás és energiahatékonysági projektekre megy majd. Emiatt megemelik a megújuló energiás 2030-as célkitűzést 40%-ról 45%-ra.

 

SOCIAL MEDIA