Orosz gáz: rendkívüli beavatkozást tervezhetnek Brüsszelben

Kiemelt Piac

Lazítana a versenyjogi szabályokon az Európai Bizottság arra az esetre, ha teljesen leállnának az orosz gázszállítások az Európai Unió felé azért, hogy a lakosságot és a vállalati szférát minél inkább kímélják az elszabaduló gázárak hatásaitól – tudta meg a Welt am Sonntag egy készülő bizottsági tervből. A Frankfurte Allgemeine Zeitung (FAZ) is megszerezte a szóban forgó bizottsági papírt és ebből az rajzolódik ki, hogy az európai tőzsdei gázáraknál szabna meg egy felső korlátot a Bizottság, de jóval az eddigi történelmi csúcs felett, hogy minél kisebb legyen a beavatkozás állami költségvetési terhe és minél kevésbé riasszák el az uniós gázpiacról az oroszokon kívüli beszállítókat – írja a Portfolio.hu.

 

A tőzsdei gázárakba való esetleges beavatkozás rendkívüli lépés lenne Európában, igaz rendkívüli idők rendkívüli helyzetének kezelésére lenne hivatott. Éppen ezért fontos az, hogy mi van abben a készülő anyagban, amit várhatóan szerdán jelent majd be az Európai Bizottság. Ez az anyag az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás uniós tervének részleteit rögzíti (REPowerEU), és amely egy múlt heti kiszivárogtatás alapján 195 milliárd eurónyi különféle beruházásokat is tartalmaz, köztük akár a magyar olajembargó megsegítésére szolgáló átalakításokat is.

A Welt am Sonntag betekintést nyert a bizottsági anyag jelenlegi állapotába és azt írja: a Bizottság a rövid távú energiapiaci beavatkozás keretében arra az esetre, ha életbe lépne az uniós orosz gázembargó, vagy egyéb okból állnának le az orosz gázszállítások, lazítana a versenyjogi szabályozáson azért, hogy a fogyasztók védelme érdekében egy maximális gázárat lehessen megszabni átmeneti időre. A cél az, hogy megállíthassák a gázárakat, még mielőtt azok elszabadulnának az esetleges későbbi gázhiányból adódó félelmek hatására.

További részletek a Portfolio.hu összefoglalójában.

 

 

SOCIAL MEDIA