Több mint ezer ember veszíti el a munkáját, nem gyárt több lámpát a Tungsram

Piac

A Tungsram átalakításának jelentős lépéseként a hagyományos világítástechnikai termékek gyártásának megszüntetését tervezi, hogy a cég nagyobb erővel fordulhasson az új, innovatív és ígéretesebb üzletágai felé – olvasható a 24.hu-n.

 

A magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon, a tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik, de körülbelül 1600 fős tervezett létszámleépítéssel járnak az év végéig.

A COVID világjárvány hatásai, az ukrajnai háború, az emelkedő energiaárak, továbbá a nyersanyaghiány mind jelentős nehézséget okozott a Tungsramnak. A céget olyan érzékeny pillanatban érték ezek a külső csapások, amikor a vállalat a GE-től való 2018-as kivásárlás után, önálló életében még fiatal cégnek számított, és éppen belekezdett az átalakulásba, a régi üzletágakat felváltó, új, innovatív tevékenységét felépítésébe.

A cég menedzsmentje a 24.hu szerint a kivezető utat a vállalati struktúra újragondolásában, egy kisebb, okosabb, rugalmasabb, fenntarthatóbb Tungsram felépítésében látja. “A továbblépés érdekében tömeges létszámleépítést tervezünk végrehajtani, amely legnagyobbrészt gyári dolgozóinkat érinti. A folyamat keretében, amelyben az 5 gyárunk mindegyike részt vesz, több ütemben, körülbelül 1600 ember elbocsátását tervezzük 2022 novemberéig” – jelentette be Jörg Bauer elnök-vezérigazgató.

 

Fotó: Robert Wiedemann/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA