24.hu: Büntetőpert vesztett Kárász Róbert

Tejszínhub

Jogerősen pert vesztett Kárász Róbert a 24.hu újságírója ellen, azzal a cikkel kapcsolatban, amelyben a portál feltárta, hogyan kerülnek az MNB támogatásai a műsorvezető cégébe.

 

Áprilisban jogerősen felmentették  a 24.hu munkatársát, Nagy Gergely Miklóst abban a rágalmazás vétsége miatt folyó büntetőperben, amelyet Kárász Róbert, az ATV műsorvezetője mint magánvádló indított ellene.

Mint írják, két éve tárták fel, hogyan került Kárász cégébe azoknak a közpénz millióknak egy része, melyek a Magyar Nemzeti Banktól érkeztek a műsorvezető jótékonysági alapítványába. Amint az a 24.hu által közérdekű adatigényléssel megszerzett dokumentumokból kiderült: a Kárász vezette Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítvány évek alatt közel 40 millió forint támogatást kapott az MNB-től, és ebből az ATV-s műsorvezető cégéhez, a GAP Médiához is jutott némi megrendelés.

Noha Kárász Róbert helyreigazítást nem kért a 24.hu-tól, jó hírnevének megsértése miatt személyiségi pert indított a portál kiadója ellen, a cikk szerzője, Nagy Gergely Miklós ellen pedig rágalmazás miatt tett feljelentést magánvádlóként.

A polgári peres eljárás, amelyben Kárász kétmillió forint sérelemdíjat követel, még folyamatban van, mivel a bíró a büntetőügy lezárultáig felfüggesztette az eljárást – írják.

Ami a büntetőpert illeti, az ATV-s műsorvezetőt érzékenyen érintette nyilvánosság, a tárgyaláson ugyanis arról panaszkodott, hogy sok kárt okozott neki a cikk, még a munkatársai előtt is magyarázkodnia kellett, sőt „vezetői elbeszélgetést” is hoztak neki az alapítványáról és cégéről megjelent információk – teszik hozzá.

A tavaly októberi első fokú, a 24.hu munkatársát felmentő ítéletet Kárász nem fogadta el, megfellebbezte. Az április 1-jén született másodfokú ítélet szerint ugyanakkor a Kárász által sérelmezett cikkben szereplő kifejezések és kijelentések „a vélemény és kritika határain belül maradva, öncélú és inadekvát tematikájú becsmérlést nem tartalmaztak.” A törvényszék ítélete azt is leszögezte, hogy „a büntetőjog (…) nem lehet eszköze az újságírói stílus büntetéssel történő megregulázásának és határok közé szorításának”. Ezentúl a jogerős ítélet azt is hangsúlyozta, hogy a cikk szerzője „teljesítette a korrekt újságírói tájékoztatás legalapvetőbb kritériumait, ugyanis a magánvádló által sem vitatottan felvette vele a kapcsolatot a cikk megjelenése előtt azért, hogy lehetőséget adjon neki a saját álláspontjának kifejtésére.”

Az első fokú verdiktet végül – némi kiegészítéssel – a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta, Kárász fellebbezését pedig alaptalannak minősítette.

 

Fotó: Mohai Balázs /24.hu

 

SOCIAL MEDIA