Átadták a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

Inspiráció

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nagydíját Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), az André Kertész-nagydíjat Bődey János (Telex) vehette át a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján.

 

A megnyitón átadták a tizennégy kategória első három helyezettjének járó díjakat és a különdíjakat is, a díjazottak nevét már korábban nyilvánosságra hozták. A pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel, a zsűrinek több mint 5800 képet kellett elbírálnia – mondta a megnyitón Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese.

A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum belső udvarában május 29-ig látható.

Rédei Ferenc fotóriporter a megnyitón kiemelte: ez a tárlat mérföldkő, 40. rendezvénye annak a sorozatnak, amelyet Szalay Zoltán indított el még a Műegyetem R-Klubjában.

A Magyar Sajtófotó Kiállítással párhuzamosan az elmúlt 40 év legjobb magyar sajtófotóiból látható válogatás május 29-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, Budapesten – emlékeztetett Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a tárlatok kurátora.

Az MTI/MTVA díjazott fotóriporterei, Vasvári Tamás, a sport, sorozat kategória 2. helyezettje, Illyés Tibor, a sport, egyedi kategória 2. helyezettje, Mónus Márton, aki szabadúszóként készített képével a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategória 2. helyezettje és Koszticsák Szilárd, a sport, egyedi kategória 3. helyezettje a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjainak átadásán.

A sajtófotó pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya tervezői díjat és könyvpályázatot is hirdetett. A legjobb képhasználatért járó Molnár István-díjat Heltai Ákos tipográfus kapta. A Gera Mihály-díj az elmúlt öt év legszebb olyan fotóalbumát jutalmazza, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar vagy Magyarországon élő külföldi szerző fényképezte. Nyertese a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet. Ötletgazdája és művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a könyvterv kreatív koncepciója Salát Zalán Péter munkája, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla. A kiállítás megnyitásával egyidőben jelent meg Az év fotói album, amelyben valamennyi díjnyertes kép látható – írja az MTI.

 

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

SOCIAL MEDIA