A hibrid autóra történő kereséseket a Toyota uralta

Kiemelt Márkák

A hazai Toyota eladások mára nagyságrendileg 60%-át, míg a magyarországi Lexus értékesítések közel 100%-át teszik ki a hibridek.

 

A két márka használt modelljeire is nagy a kereslet, erre a növekvő igényre válaszul hívta életre a japán autógyártó a Toyota Minősített Használt programot, amelyben a Toyota márkakereskedők 145 pontos műszaki átvizsgálást követő, dokumentált járműtörténettel, ellenőrzött futásteljesítménnyel rendelkező használt autókat kínálnak 24 hónapos garanciával és akár finanszírozási szolgáltatásokkal.

 

Hibrid=Toyota

A Használtautó.hu által tavaly útjára indított Év Legkeresettebb Modellje díj mindhárom dobogós helyét a Toyota hozta el a hibrid kategóriában. A dobogó csúcsán közel 925 ezer kereséssel a világ legnagyobb példányszámban eladott hibridje, a Prius áll, 365 ezer feletti keresési számmal második a már hibridként is második generációjánál járó RAV4, 307 ezerrel pedig harmadik lett a legújabb, de az új autók piacán a legnépszerűbb hibridnek számító Corolla.

 

Nem csak a keresésekben, az eladásokban is a Toyota modelljei a legnépszerűbb hibridek

A 2021-ben Magyarországon új autóként forgalomba helyezett TOP5 hibrid modellből 4 Toyota volt: az első helyen a Corolla állt (2587 db), amelyet a RAV4 (1669 db), a C-HR (1357 db) és a Yaris (1151 db) követett. Épp így dominálta a környezetbarát japán autómárka a használt hibridek magyarországi regisztrációit is, a TOP5 hibrid modellből itt is 4 volt Toyota: a legnagyobb számban importált használt hibrid hazánkban tavaly a Prius volt (1226 db), amelyet az Auris (881), a Yaris (391 db) és a C-HR (257 db) követett.

„Megtisztelő, hogy a Használtautó.hu által életre hívott az ’Év Legkeresettebb Modellje’ díj dobogóját gyakorlatilag letarolták a Toyota modellek a hibrid kategóriában 2021-ben, ami kétségkívül a Toyota környezettudatos közlekedés melletti negyedévszázados elkötelezettségének gyümölcse” – fogalmaz Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák magyarországi kommunikációs vezetője (a nyitóképen – a szerk.).

„A hazánkba beérkező használtautók átlagos életkorának ismeretében nem meglepő, hogy a legkeresettebb hibrid modellnek a Prius bizonyult, az autópark fiatalodása szempontjából ugyanakkor ígéretes lehet, hogy a második helyen a hibrid hajtással még csupán 2016 óta elérhető RAV4, míg harmadikként alig lemaradva a hibrid változatban még csupán 2019 óta kínált Corolla végzett. Mindez akkor is előremutató, ha végül a használt hibrid forgalomba helyezések tekintetében a Priust a 2010 és 2019 között hibrid hajtással kínált Auris, és a 2012 óta hibrid hajtással elérhető Yaris követte” – teszi hozzá a szakember.

„A legkeresettebb hibridek dobogóját várhatóan a következő években is a mára szinte valamennyi személyautó szegmensben hibrid elektromos hajtású alternatívát kínáló, és folyamatosan új plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modelleket is bemutató Toyota dominálja majd. Ezzel párhuzamosan a prémium hibridek tekintetében továbbra is a mára gyakorlatilag minden Európában forgalmazott modelljét hibrid hajtással is kínáló és szinte 100%-ban hibrideket eladó, ám kínálatát a Toyotához hasonlóan plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modellekkel is erősítő Lexus lesz az elsődleges választás. A márka tekintetében így nem, az egyes modellek tekintetében ugyanakkor várható változás a legkeresettebb hibridek tekintetében” – véli Varga Zsombor.

 

SOCIAL MEDIA