Rekordot döntött tavaly a vállalatok felelős működését elősegítő felvásárlások száma

Piac

Ez derül ki az EY 507 euróövezeti vezérigazgató részvételével készült nemzetközi kutatásából. A vezetők szerint az ESG-vállalásaik érvényesítése olyan értékes tényező, ami még az árbevétel növelésénél is fontosabb.

 

A megkérdezett döntéshozók úgy vélik, a cégük jövőbeni növekedésre az egyik legnagyobb kockázatot a klímaváltozás jelenti. Ez egyértelműen arra készteti őket, hogy fenntarthatóvá tegyék működésüket. A vezérigazgatók ennek megfelelően a digitális átalakulás és a meglévő üzletágaik fejlesztése mellett leginkább a környezetvédelmi szempontokra fókuszálnak beruházásaik során.

„A pénzügyi célok elérése önmagában már nem elegendő ahhoz, hogy a vállalatok megfeleljenek a befektetői és társadalmi elvárásoknak” – hangsúlyozta Paulovits Márton, az EY felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója. A kutatás is ezt támasztja alá. A válaszadók egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az ESG-szempontoknak. A megkérdezettek 27 százaléka már ma is versenyelőnynek tartja, ha egy szervezet világosan meghatározott fenntarthatósági stratégiával rendelkezik.

A vezérigazgatók úgy látják, hogy ESG-vállalásaik teljesítésével olyan mértékben növekszik a vállalat értéke, ami ma már fontosabb még az árbevétel emelésénél is. Az euróövezeti vezetők 26 százaléka ezt a területet jelölte meg az akvizíciós törekvések fő okaként. Ez magasabb, mint a globális átlag (20%), aminek eredményeként 2021 rekordévet hozott az eurózónának. Tavaly 35 százalékos emelkedés mellett 589 ESG-vezérelt felvásárlásról számoltak be. 

„A környezetvédelmi célok meghatározása és teljesítése világszerte egyre fontosabb a befektetők számára. Az eurózónában a magasabb arányú ESG-beruházásokkal rendelkező vállalkozások már most is jobban teljesítenek, így ezek a szempontok az eredményességet is nagyban javíthatják” – mondta el Paulovits Márton, az EY szakértője.

 

Fotó: Max Bender/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA