Okszana Zabuzsko: „Az ukránok azért harcolnak, hogy megmentsék Európát a diktatúra rémétől”

Inspiráció Kiemelt

A nemzetközi nőnapon Okszana Zabuzsko ukrán szerző mondott beszédet az Európai Parlamentben, emlékeztetve az orosz támadás alatt álló honfitársai szenvedésére.

 

A strasbourgi plenáris ülésteremben Okszana Zabuzsko ünnepélyes felszólalása előtt a Parlament elnöke, Roberta Metsola kijelentette: „Ezen a napon nem nagyon használhatjuk az ünneplés szót. Ukrajnában olyan nőket látunk, akik ellenállnak, és fegyverrel a kezükben néznek szembe az agresszorral. Megtiszteltetés számunkra, hogy itt üdvözölhetünk egy olyan ukrán nőt és szerzőt, akinek művei és határozott hangja megtestesíti az ukrán nők erejét az elnyomással szemben. Ezek a bátor és erős nők mindnyájunk számára inspirációként szolgálnak azzal, ahogy azokat az értékeket védik, amelyeket mi is vallunk.”

Okszana Zabuzsko két hete egy bőrönddel a kezében hagyta ott Ukrajnát. Írásaiban nőket szólaltat meg és kiáll a jogaik mellett, de most fordul elő először, hogy a magáért a nők életéért kell kiállnia, mondta. „Csodálattal nézem a férfiak oldalán harcoló, az ostromlott városokban az ellátást megszervező és az óvóhelyeken gyermekeknek online orvosi segítséggel életet adó honfitársnőimet. A gond csak az, hogy Putyin bombáit pusztán az erős jellemünkkel nem tudjuk megállítani.”

Az orosz elnök szándékai kapcsán Zabuzsko figyelmeztetett: „Sok életet meg lehetett volna menteni, ha az EU és az Egyesült Államok már nyolc évvel ezelőtt feleszmél, amikor Putyin elfoglalta a Krím-félszigetet. Ez az új Hitler pont ott folytatja, ahol az előző abbahagyta. Itt állok önök előtt, és a szavakhoz valamelyest értő íróként mondom önöknek: ez már háború, nem csak egy helyi konfliktus. Higgyenek Putyinnak, amikor a terveiről beszél. Kérem, ne féljenek megvédeni az eget azok felett, akik azért harcolnak, hogy megmentsék Európát a diktatúra rémétől.”

A képviselőcsoportok vezérszónokai a beszédre válaszul méltatták az ukránok bátorságát hazájuk és az európaiakkal közös értékeik védelméért. Hangsúlyozták, hogy ahogy az gyakran előfordul, most is a nők és a lányok az egyik legsérülékenyebb csoport. Elismerésüket fejezték ki azoknak az orosz és belarusz nőknek is, akik bátran a háború ellen tüntetnek.

 

Fotó: Elena Mozhvilo/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA