Az első és a harmadik helyet húzták be a TOYOTA GAZOO Racing repülő finnjei a svéd havon

Kiemelt Márkák

A Svéd Rally során a TOYOTA GAZOO Racing mindhárom pilótája szoros küzdelemben volt a győzelemért az ismeretlen, nagysebességű, hóval fedett utakon, amelyeket Umeåból indulva járt be a mezőny.

 

Rovanperä hátrányban volt pénteken, mivel a bajnokságot vezető pilótaként elsőként kellett rajthoz állnia a mezőnyből, de még így is mindössze 8,3 másodperces lemaradással zárta a szombati napot csapattársa, Elfyn Evans mögött. Evans 10 másodperces büntetés kapott a szombati utolsó szakaszon, de a győzelemmel kapcsolatos reményei a vasárnapi nyitó futamon szálltak el végleg. Mivel műszaki hiba miatt a mindenki által használt, közös hibrid rendszer kikapcsolt, Evans megpördült, az autó eleje pedig megsérült. Ugyan sikerült megjavítani az autót és befejezni a szakasz, mivel a hibrid rendszer nem működött, a FIA biztonsági szabályai értelmében ki kellett állnia.

Rovanperä megnyerte a vasárnapi első szakaszt, és sikerült megtartania előnyét annak ellenére is, hogy gondjai voltak a hibrid rendszerrel, így navigátorával, Jonne Halttunennel együtt bezsebelhették WRC karrierjük harmadik győzelmét. A Svéd Rally megnyerésével Rovanperä édesapja előtt is tiszteleg: Harri 2001-ben győzedelmeskedett az eseményen. A pilóta ezzel tovább növelte előnyét a bajnokságban, amely így 14 pontosra hízott. Lappi erős küzdelemben volt a második helyezésért vasárnap, végül mindössze 8,6 másodperc választotta el őt és navigátorát, Janne Fermet a dobogó második helyétől – de a csapat így is fantasztikus visszatérést mutatott be a hétvégén. A TOYOTA GAZOO Racing 24 pontos előnnyel vette át a vezető helyet a gyártók bajnokságában. Ráadásul a legjobb négy helyen rögtön három GR YARIS Rally1 végzett, ugyanis Takamoto Katsuta és navigátora Aaron Johnston jó eredménnyel a negyedik helyen zárta a versenyt, értékes pontokat gyűjtve a TGR WRT Next Generation csapat számára.

Akio Toyoda, a csapat alapítója, a Toyota világszintű elnöke elmondta:„Kalle, Jonne, gratuálok a győzelemhez! A bajnokság egyetlen havas megmérettetését két éve még harmadikak voltatok, tavaly másodikak, most pedig elsők. Ez pont olyan, ahogyan mi, a Toyotánál dolgozunk: folyamatos fejlesztésekkel lépünk előre. Örülök, hogy Ti is magatokénak mondhatjátok ezt a filozófiát. Külön köszönetet szeretnék mondani azért, mert az új GR YARIS Rally1 versenyautó első győzelmét is elértétek. Meredek lehetett a havon elsőként kezdeni, de Kalle megbízhatóan autózott, hiszen rengeteg tapasztalata volt már a hóval fedett utakkal, amelyeken már gyerekkorában is száguldozhatott. Esapekka és Janne három év után indultak újra a Toyota színeiben. Jó, hogy ismét velünk vagytok és gratulálok a dobogós helyezéshez! Szerintem nagyon jól áll nektek a TGR overál. A legutóbbi óta sok tapasztalatot gyűjtöttetek más csapatoknál és remélem, hogy ezáltal hasznos tippeket tudtok megosztani, hogy még jobban működhessen a mi csapatunk is. A havas utak hazai pályát jelentenek a finnországi székhelyű TGR WRT csapat számára, de sajnos tavaly nem tudtuk megnyerni a Finn Rallyt, ami nagyon frusztráló volt. Hogy ez ne forduljon elő, a csapat Monte Carlo után azonnal megkezdte a felkészülést a Svéd Rallyra. A győzelmünk is ennek köszönhető és nagyra értékelem a teljes csapat hozzájárulását ehhez.  A rally kemény sport, és ezt bizonyítják a hibrid rendszerrel kapcsolatos problémák is Kalle, valamint Elfyn autóin. Nagyon sajnálom mindezt. Ugyanakkor sikerült értékes adatokat gyűjtenünk arról, hogy miképpen tegyük jobbá a hibrid rendszer működését szélsőséges körülmények között. Remélem, hogy ezt a tapasztalatot felhasználva nem csak jövőre tudunk még nagyobb győzelmet elérni, de a beszállítók számára is értékes tudást tudunk átadni, hogy a karbonsemlegesség felé haladva is izgalmas küzdelmeket élhessünk át a motorsportokban. Az idei évből még 11 verseny van hátra. Remélem, hogy a csapat tud egy kicsit pihenni a következő, horvát forduló előtt. Ne felejtsük el, hogy az egészségünk a legfontosabb. A rajongóknak pedig köszönöm a folyamatos támogatást, amely tudom, hogy egészen az utolsó megmérettetésig, a Japán Rallyig elkísér majd minket. Utóirat Jari-Mattinak: Úgy hallottam, hogy sok rajongó vett téged körül a speciális szakaszoknál és fényképeket is készítettek veled. El tudom képzelni, hogy a havas, hideg idő ellenére is nagyon jól éreztétek magatokat. Te vagy a hatodik sztárpilótánk, aki ráadásul mindig nagyon kedves a rajongókkal. Kérlek, mindig őrizd meg ezt az udvarias, barátságos hozzáállást, amely nagyban hozzájárul a csapat atmoszférájához.”

 

SOCIAL MEDIA