Gyerekeknek szóló internetbiztonsági képzést indított a Vodafone Alapítvány

Inspiráció

Az NMHH 2020-ben végzett Digital parenting kutatása szerint a 9-14 évesek napi szinten használják az internetet, hétköznap átlagosan 2 órát, hétvégén akár 3 óránál többet is töltenek a világhálón. Havonta közel 2,5 napnyi időt fordítanak játékra, népszerű oldalak böngészésére, videós tartalmak fogyasztására, kortársak közötti chatelésre. Felmerülhet a kérdés, hogy tisztában vannak-e vele, hogyan védhetik meg személyes adataikat, és mit tehetnek azért, hogy biztonságban legyenek a világhálón.

 

Többek között ezen kérdésekben ad iránymutatást a Vodafone Alapítvány által életre hívott, kimondottan a 9-14 éves gyermekeknek szóló, játékos és interaktív online oktatási anyag, a NetGuru, amelynek célja, hogy megkönnyítse a gyerekek számára az internet világában való eligazodást.

A NetGuru megalkotásakor az Alapítvány szem előtt tartotta, hogy egy olyan hasznos tananyagot alkosson, amely gyerekbarát módon közelíti meg az internetes biztonság témakörét, és élvezetes, izgalmas, a gyerekeket valóban érdeklő kérdésköröket tárgyal. A NetGuru ezért a korosztály körében népszerű youtuber, Kovács Zsolti közreműködésével készült, kidolgozásában pedig digitális szakértők működtek együtt. Az interaktív tananyag hétköznapi életből hozott példákon, videókon, szituációs gyakorlatokon és kvízeken keresztül ismerteti meg az internet működésével és szabályaival a diákokat.

A NetGuru tudásanyaga három fejezet alá rendeződik: tanulhatnak a gyerekek a személyes adataik védelméről, a neten hagyott digitális lábnyomukról és a hekkerek módszereiről is. Ezen túlmenően olyan témaköröket érint az anyag, mint a nehezen feltörhető jelszavak kérdésköre, az adathalászat, a GDPR, a nyilvános Wi-Fi hálózatok, a biztonságos letöltések, vagy a gyerekek személyes fiókjainak biztonsága.

A NetGurut a gyerekek regisztráció nélkül, a pedagógusok, szülők pedig egy gyors regisztrációt követően ingyenesen vehetik igénybe.

„A Vodafone Alapítvánnyal sok éve támogatjuk a gyermekek, szülők és pedagógusok digitális kompetenciafejlesztését, többek között az E-skola oldalon található, saját fejlesztésű, ingyenes oktatási programjainkkal. Büszkék vagyunk arra, hogy e-learning kurzusaink között már a NetGuru is elérhető, így a gyerekek is fejleszthetik internetbiztonsági tudásukat, a pedagógusok és a szülők pedig segítséget kapnak, hogy támogassák a gyerekeket ezen az úton. Bízunk benne, hogy sok pedagógus és szülő használja majd a NetGurut a biztonságos internettel kapcsolatos tudás átadására, a komoly téma játékos és kreatív feldolgozása beszippantja őket, és a gyerekekkel együtt örömüket lelik az erről való beszélgetésekben” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

 

Fotó: Thomas Park/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA