Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program

Hírek Inspiráció Kiemelt

A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja. Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként.

 

Az írott szövegeket hangfájlokká konvertáló program egyike azoknak a társadalmilag hasznos és innovatív projekteknek, amelyek a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében támogatást nyertek. A magyar fejlesztésű szoftver különlegessége, hogy az elektronikus szöveges dokumentumokat MP3 kiterjesztésű hangos- és DAISY-könyv, illetve Braille-formátumba tudja átalakítani. A program legújabb, a Vodafone támogatásából megvalósuló, 3.0-ás verziója pedig már képes optikai karakterfelismerésre is. A szoftver számára a papír alapú matematikai feladatok sem jelentenek gondot, hiszen ezek a tartalmakat is olvashatóvá tudja tenni.

„A Digitális Esélyegyenlőség kategóriának köszönhetően mindig nagyon izgalmas és előremutató projekteket ismerhetünk meg, amelyek valós társadalmi problémákra reflektálnak. A digitális fejlődésnek köszönhetően ma már nagyon sokat javíthatunk egyes csoportok, társadalmi rétegek életminőségén, számomra ez az igazán nagyszerű ezekben a projektekben. Büszke vagyok rá, hogy a Vodafone Digitális Díj keretében évről-évre olyan progresszív, hazai innovációk fejlesztését, és azok nagyközönség számára való elérhetőségét is támogathatjuk, mint amilyen az Informatika a Látássérültekért Alapítvány dokumentum-konvertáló szoftvere” – mondta Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára.

Az INFOALAP fejlesztése jelentősen hozzájárul a vakok és gyengén látók életminőségének javításához, ill. új távlatokat nyit azok számára is, akik eddig nehezen fértek hozzá az írott dokumentumokhoz.

„A vak és gyengén látó emberek informatikai eszközökkel való támogatása az alapítványunk legfőbb célkitűzése a kezdetek óta. Az őket támogató szoftverek fejlesztésével Magyarországon nem csak az oktatásban, vagy a munkaerőpiacon, de a szabadidős tevékenységek során is segíteni tudjuk a látássérültek sikerességét és megnövelhetjük a számukra elérhető lehetőségek körét is a munkában, valamint a magánéletben egyaránt. A Vodafone Digitális Díj elnyerése egy jelentős mérföldkő volt a szervezetünk életében, ami nem csak ismertséget hozott, de további lehetőséget kaptunk általa a fejlesztésre és a jövőbeli terveink megvalósítására egyaránt” – mondta el Szuhaj Mihály, az INFOALAP kuratóriumi elnöke.

 

Fotó: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA