Négy jelölt indul az Európai Parlament elnöki tisztjéért

Inspiráció Kiemelt

Roberta Metsola, Alice Kuhnke, Kosma Złotowski és Sira Rego száll versenybe az Európai Parlament elnöki tisztjéért a 2019-2024-es ciklus második felére.

 

Roberta Metsola (EPP, Málta), Alica Bah Kunke (Zöldek/EFA, Svédország), Kosma Złotowski (ECR, Lengyelország) és Sira Rego (Baloldal, Spanyolország) kedd reggel 9 órától, közvetlenül az első forduló előtt röviden felszólalnak. Az első forduló 9:30 és 10:15 óra között zajlik, az eredményt 11 órakor jelentik be.

Az elnöki tisztségre képviselőcsoportok vagy az úgynevezett alacsony érvényességi küszöböt elérő számú (azaz a képviselők huszadát, vagyis mind a 705 képviselő jelenléte esetén legalább 36)  képviselő terjeszthet be jelöltet. Jelöltállítás, illetve a jelöltség visszavonása minden egyes szavazási kör előtt lehetséges.

Az elnököt titkos szavazáson, az érvényes szavazatok abszolút többségével, azaz a szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazattal választják meg. A járványhelyzet miatt a szavazást online tartják. Ha három szavazási körben sem sikerül megválasztani az elnököt, akkor az abban legtöbb szavazatot begyűjtő két jelölt között dől el a választás az utolsó, negyedik körben.

A második szavazási kör eredményét 13:00 órakor jelentik be, a további szavazási körök esetén pedig 16:30 és 18:30 órakor lesz eredményhirdetés. A legfrissebb információkért kövesse az @EuroparlPress Twitter-fiókot.

Az újonnan megválasztott elnök a választás végeztével nyitóbeszédet tarthat, majd a Parlament az ő elnökletével választja meg a Parlament Elnökségének további tagjait (kedden és szerdán).

 

Háttér

A Parlament Eljárási szabályzatának 22. cikke értelmében az elnök széles körű végrehajtási és képviseleti jogkörrel rendelkezik. A szabályzatban konkrétan megfogalmazott feladatok mellett az elnök „rendelkezik mindazokkal a hatáskörökkel, amelyek a Parlament üléseinek levezetéséhez, valamint az ülések szabályszerű lefolytatásának biztosításához szükségesek”. A Parlament elnökének megválasztása az Eljárási szabályzat 14-16. cikke alapján történik.

 

SOCIAL MEDIA