Csoknyainé Horváth Gertrud, dm Magyarország: „A saját, egyedi stratégiánkat képviseljük, és ezt értékelik a vásárlók”

Kiemelt Márkák

A dm Magyarország nyilvánosságra hozta a 2021. szeptember 30-án zárult üzleti évének eredményeit*. A cég 133 milliárd forintos forgalommal (bolti és online) zárta a gazdasági évet, ezzel 9,34 százalékos növekedést ért el az előző azonos időszakhoz képest. A hazai dm 259 üzletben 3155 munkatárssal szolgálja ki a vásárlókat. A gazdasági eredményben fontos szerepe volt a fejlődő online shopnak, amely 124,21 százalékos növekedéssel közel 3 milliárd forintos forgalmat generált. A dm-konszern 12 265 millió eurós forgalmat ért el (+6,5 százalék) összesen 3862 üzlettel, több mint 66 ezer munkavállalóval. A dm Magyarország eredményeiről és stratégiai céljairól Csoknyainé Horváth Gertrud ügyvezetővel beszélgettünk.

(* Az interjú 2021. november 11-én készült, és először a Márkamonitor 2021. decemberi számában jelent meg nyomtatásban – a szerk.) 

 

Milyennek értékeled a most lezárult üzleti évet?

Fontos leszögezni, hogy nem könnyű üzleti évet zártunk szeptember 30-án. A pandémia rengeteg változást hozott az üzleti környezetben és azon túl is. Mi ilyen körülmények között is követtük a saját jól bevált stratégiánkat, ennek köszönhető az újabb sikeres üzleti év. Az árbevételünk több mint 9 százalékkal, 133 milliárd forintra nőtt. Ennek legnagyobb részét a 259 üzletünk hozta, innen jött 8 százaléknyi növekedés, az online pedig intenzív, 124 százalékos bővülésével járult hozzá a sikerhez, ez a tendencia már az előző évi bázisadatokban is látszott.

A Covid hatása elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a kereskedelemben mindenkinek igen sok védekező intézkedést kellett meghoznia. Mi is sokat tettünk azért, hogy a munkatársak biztonságban érezhessék magukat: plexifal, gumikesztyű, fertőtlenítés, de ami talán az eszközöknél is fontosabb, az a gyors és hatékony tájékoztatás, információáramlás. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy nálunk sokkal alacsonyabb a fluktuáció a kereskedelemben mért átlagnál.

Cégcsoportszinten az üzleti év legizgalmasabb fejleménye, hogy már 14 országban vagyunk jelen, Lengyelország a legújabb tagország, egyelőre még csak a cégalapítás fázisában, de hamarosan ott is lesznek dm-üzletek. Az egyes országokat eltérő mértékben érintette a pandémia, a teljes konszern azonban igen sikeres évet tudhat maga mögött.

Milyen nyomot hagyott a piacon a pandémiás időszak? Melyek az elmúlt időszak legfontosabb tanulságai?

A tanulságok kapcsán két dolgot szeretnék kiemelni. Az egyik a rugalmasság fontossága. Ilyenkor igen gyorsan kell reagálni a kialakult helyzetre, úgy is fogalmazhatnék, hogy előre kell menekülni. Naponta tanultunk valami újat, a stratégiánkat pedig úgy alakítottuk, hogy folyamatosan megfeleljünk a változó igényeknek. Azonnal reagáltunk a változásokra, figyelembe vettük az egyéni elvárásokat, a kényelmi szempontokat, jól használtuk ki az online és az offline kereskedelem szinergiáit. Kulcskérdés volt, hogy a termékek szintjén is azonnal alkalmazkodjunk a megváltozott helyzethez, a kereslet fókusza szinte egyik napról a másikra elmozdult, sokkal több fertőtlenítő kellett, és sokkal kevesebb rúzs. De az időszakosan változó igények mellett is látszik, hogy a cég két fókusza, a szépség és az egészség együttes kiszolgálása sikeres koncepciónak bizonyult.

A másik nagy tanulság, hogy milyen lényeges a hosszú távú eredményesség szempontjából a munkatársak gyors és korrekt tájékoztatása. Ennek a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, és tudom, a kommunikáció kiemelt szerepe hosszú távon is megmarad.

A dm évek óta elfogadott stratégia alapján működik. Volt-e olyan újdonság, fejlemény a piacon, ami miatt a bevált stratégiát is ki kellett igazítani?

Az online shopot kell kiemelnem ilyen szempontból. Rengeteg erőforrást mozgósítottunk a fejlesztéséhez, amit most különösen meggyorsított a pandémiás helyzet. Dominálnak benne a rugalmas megoldások, a házhoz szállítás és a megszokott bolti átvétel mellett megjelent az expressz bolti átvétel, amelynek köszönhetően a megrendelt árut már három órán belül át lehet venni a kiválasztott üzletben.

A boltok kialakítása is finomodott, az új és a felújított üzletek a korábbihoz képest még tágasabbak lettek. Ezzel tovább növeltük a vásárlási élményt, a vásárlók biztonságérzetét, hiszen vásárlás közben nem kell nagyon közel lenniük egymáshoz.

Az active beauty eddig is a stratégiánk alappillére volt. Most bevezettük a Bónusz Napokat, amikor többszörös pontot ér a vásárlás. Azaz időben elnyújtjuk ezt a periódust, hogy ne legyen egyszerre akkora tömeg a boltokban, amekkora már zavaró lenne. A „mindig megéri” stratégia pedig azt jelenti, hogy a termékek ára négy hónapig garantáltan nem emelkedik, így nem kell egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolni, nem kell vadászni az akciókat.

 

A piac néhány meghatározó trendje, a mentes, a bio-, a környezetbarát termékek forgalmazása milyen jelentőséggel bír a dm szortimentjében?

A dm éllovas a fenntartható termékek gyártásában és forgalmazásában, ezek már évtizedek óta megtalálhatóak a kínálatunkban. Alapstratégiánk része, hogy tudjunk a vásárlóinknak alternatívákat mutatni, így rengeteg a környezetbarát termékünk, és számuk folyamatosan nő.

Van egy világújdonságunk is, a Pro Climate környezetsemleges termékcsalád. Az előállított termékek a legnagyobb gondosság mellett is elkerülhetetlenül okoznak valamennyi negatív környezeti hatást, a Pro Climate-koncepció lényege, hogy a negatív hatást teljes mértékben kompenzálja a cég.

A Pro Climate termékek fejlesztése úgy kezdődött, hogy a dm szakemberei a Berlini Műszaki Egyetemmel és gyártó partnerekkel együtt elemezték a termékek környezetre gyakorolt hatásait. E során igyekeztek minden gyártási fázist, minden komponenst a lehető legpontosabban megvizsgálni, majd azok negatív környezeti hatását a lehető legkisebbre redukálni.

Minden negatívumot természetesen nem lehet nullára csökkenteni, ezeket a hatásokat máshol kell tehát ellensúlyozni. A dm a termék előállítása és ártalmatlanítása során keletkező, el nem kerülhető hatásokat öt területen kompenzálja: ezek a szén-dioxid-kibocsátás, az eutrofizáció, a savasodás, a nyári szmog és az ózonréteg elvékonyodása. A Pro Climate termékek úgy válnak környezetsemlegessé, és úgy járulnak hozzá közvetlenül a természetvédelemhez, hogy a dm a fenti hatások ellentételezéseként németországi természeti területek rehabilitációjával állítja helyre az ökológiai egyensúlyt.

A különböző bio- és natúrkozmetikumok, bioélelmiszerek szintén igen nagy hangsúlyt kapnak a szortimentben, ezek választéka folyamatosan bővül, miközben a kereslet is gyors ütemben nő, e területen is nagyon fontos tehát, hogy alternatívákat tudjunk nyújtani a vásárlóinknak.

A fogyasztónak akkor tudsz alternatívát kínálni, ha tisztában van azzal, hogy pontosan milyen kínálatból választhat. Ennek a kulcsa pedig a fogyasztók informálása, edukációja, hogy ismerje az egyes termékek pozitív és negatív tulajdonságait.

A vásárlói kutatások újra és újra igazolják, hogy a vevőink nagyra értékelik a dm termékválasztékát és az árucikkeink minőségét. Az edukáció része, hogy a termékek csomagolása nagyon sok információt tartalmaz. Munkatársaink az üzletekben információkkal is segítik a vásárlókat. A dm-es csapat sokféle képzést kap, többek közt áruismereti, szakmai képzést is, hogy a kollégák folyamatosan tisztában legyenek a kínálatunk változásaival. Szükség esetén ott van a kezük ügyében a céges smartphone, bárminek utána tudnak nézni, ha bővebb információra van szükség. Szintén edukációs felületnek tekinthető az online shop, ahol rengeteg információt találnak a fogyasztók. Az online felületen egyébként az induláskor négyezer termék volt elérhető, ma már tizenkétezer, és mindegyik mellett elolvasható a szükséges termékinformáció.

A bio-, egészséges, környezetbarát termékek forgalmazása első fokon üzleti kérdés, de kicsit távolabbról nézve egyúttal egyfajta társadalmi felelősségvállalás is. Mit tesztek még ezen a területen?

A társadalmi felelősségvállalás nagyon mélyen gyökerezik a kultúránkban. Igyekszünk minél több fronton jelen lenni és szerepet vállalni, jó példát mutatni. Például nálunk nincs Black Friday, mi ezt a napot átszíneztük, és Giving Fridayt csináltunk belőle. E nap teljes bolti forgalmának 5 százalékát átadjuk jótékony célra. Legutóbb ez az összeg 17 millió forint volt, amelyből a Máltai Szeretetszolgálat olyan időseket támogatott, akiknek az életében különösen nagy problémákat okozott a Covid. Szintén régen futó programunk az Együtt a babákért, ennek keretében több mint tizenegy éve pelenkát biztosítunk rászoruló családoknak 20 millió forint értékben. A Nap gyermekei edukációs program az óvodáknak, óvodásoknak szól, a napvédelem fontosságát tudatosítja a kicsikben, ezen a pályázaton egymillió forint értékű játszótér-felújítást lehet nyerni. Lokális akciónk a törökbálinti Jótékonysági Focitorna, ennek révén ötmillió forintot tudtunk összegyűjteni és átadni az érdi Életfa Csoportnak, amelyben sérült gyerekeket támogatnak. A dm Balaton Run futóversenyünk pedig az egészséges életmódot népszerűsíti, de még hosszan sorolhatnám az akcióinkat a felelősségvállalás jegyében.

Az elmúlt másfél év számos iparágat szétzilált, különösen komoly gondokat okozott bizonyos gyártói folyamatokban és esetenként a fogyasztásban. Mivel magyarázod, hogy a drogériaszektor még ebben az időszakban is növekedni tudott?

Mindenekelőtt azzal, hogy a drogériák termékválasztéka nagyon sokrétű, megtalálható benne a teljes szépség-egészség és háztartási termékskála, lefedi a napi alapszükségleteket. Másrészt az üzletek méretét tekintve a drogériák jól belátható helyek, ahova biztonsággal bemehetsz, ahol gyorsan és hatékonyan intézheted a bevásárlást. Ráadásul nálunk jól van kombinálva az online és az offline vásárlás lehetősége, remekül kiegészítik egymást. Ha valaki ezen túlmenően az active beauty törzsvásárlói programot is használja, azzal további kedvezményekhez juthat – nem véletlen, hogy a programhoz már több mint másfél millióan csatlakoztak.

Az összes kutatás és a napi tapasztalatunk egyaránt bizonyítja, hogy a siker harmadik nagy faktora a termékminőség és a termékválaszték mellett a munkatársaink kompetenciája, akik megbízhatóak, kedvesek, szakértők. Ezért vagyunk mi megbízható kereskedők a vásárlók szemében.

Minek tulajdonítod, hogy a dm hosszú távon is meg tudta, tudja tartani piacvezető pozícióját egy gyorsan fejlődő, rendkívül kompetitív szegmensben?

Én a lehetséges magyarázatok közül a vállalati filozófiát, a vállalati kultúrát és a dm értékrendjét teszem az első helyre. Amit mi képviselünk, az nyomot hagy minden munkatársunkon, minden egyes intézkedésünkön, és megkülönböztet minket minden konkurensünktől. A saját, egyedi stratégiánkat képviseljük, és ezt értékelik a vásárlók.

 

SOCIAL MEDIA