Több mint 750 ezer mobilnet aktiválással vettek részt a Telekom ügyfelei a vállalat adományozási kezdeményezésében

Inspiráció Kiemelt

A Telekom a 2021. karácsonyi időszakban nagyszabású, ügyfelei együttműködésére építő programmal hívta fel a figyelmet a gondoskodás és az egymásra figyelés fontosságára. A vállalat összesen 80 millió forint értékben adományoz nyolc kiválasztott civil szervezetnek, rajtuk keresztül négy kimagaslóan fontos társadalmi ügyet támogatva. A támogatott ügyek kiválasztásának szempontjai között szerepeltek a Telekom márka által képviselt értékek, a fenntarthatósági stratégiájuk fókuszterületei: a digitalizáció, a sokszínűség és az esélyegyenlőség.

 

A Telekom saját fókuszai mellett tekintetbe vették ügyfeleik társadalmi témák iránti érzékenységét, nyitottságát is. A Telekom az adományozási összeg felét, 40 millió forintot a nyolc szervezet között egyenlően osztotta el, a második 40 millió forintot pedig ügyfelei közreműködésével, az ő döntésük alapján, szavazataik arányában osztotta szét a négy társadalmi ügy között. Minden Telekom lakossági mobil és Üzleti Mobil díjcsomagos ügyfél, aki a Telekom applikációban november 22. és december 20. között aktiválta a 10 napos ingyenes mobilnetet, egyúttal kiválaszthatta, mely ügyet szeretné támogatni a négy közül. A Telekom ügyfelei összesen több mint 750 ezer mobilnet aktiválással járultak hozzá ahhoz, hogy idén a valamilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok több lehetőséghez juthassanak. A Telekom ezzel a kezdeményezéssel szeretné egy alacsony belépési küszöbbel indulva, széles körben ráirányítani a figyelmet társadalmilag fontos témákra. Azokat az emberekhez közelebb hozva elérni, hogy nyitottabbak, elfogadóbbak, empatikusabbak legyenek, és egy következő lépésben már személyes elköteleződést is vállaljanak valamely ügy előre vitelében, az érintettek támogatásában – és nem csak az ünnepek alkalmával.

 

A Telekom ügyfelei sorrendben az alábbi ügyeket, illetve szervezeteket támogatták szavazatukkal:

 

  1. A GYEREKEK JÖVŐJE, azaz a gyerekek felzárkóztatását, integrációját segítő kezdeményezések: a Bagázs Közhasznú Egyesület és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány.

A Bagázs Közhasznú Egyesület a támogatást a Bagázs komplex gyermekprogramra, illetve annak digitális támogatottságára szeretné fordítani. A Bagázs komplex gyerekprogramja egy olyan rendszerszemléletű projekt, amely a romatelepeken élő gyerekeknek ad lehetőséget egy pozitívabb és sikeresebb jövőképre, méghozzá az ő és a közvetlen környezetük fejlesztése révén.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány a támogatást a Kilátó Élményprogram további megvalósítására fordítja. Ennek egyik fő célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek élménypedagógiai támogatás mellett kulturális- és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben.  Emellett a gyerekek számára trauma fókuszú foglalkozásokat, a róluk gondoskodó nevelőknek, szakembereknek képzéseket, szupervíziókat szerveznek kiegészítésként.

 

  1. A DIGITÁLIS MINDENKIÉ, azaz a digitális tudatosságért, a digitális felzárkóztatásért tevékenykedő IDEA Alapítvány és Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

Az IDEA Alapítványnál a támogatásból a hamis információ felismerését segítő applikációt fejlesztenek, budapesti tanárképzéseiket vidéki iskolák számára is elérhetővé teszik, továbbá terveik között szerepel, hogy virtuális közösséget szerveznek tanárok számára.

A vak és gyengénlátó felhasználók ún. képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverek segítségével használják a számítógépet. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a támogatásból a BME TMIT Beszédlaborjával együttműködésben fejleszt majd egy új beszédszintetizátor alkalmazást, amely ugyanolyan jól hangsúlyoz, mint a jelenlegi, de annál emberközelibb hangon képes megszólalni, így kellemesebbé, élvezetesebbé teszi a használatot.

 

  1. A MINŐSÉGI SZABADIDŐ, azaz sporttal az esélyegyenlőségért. A SUHANJ! Alapítvány és az AdniJóga Alapítvány célja a minőségi, akadálymentes szabadidő- és sportlehetőségek biztosítása a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő emberek számára.

A SUHANJ! Alapítvány a támogatás felhasználásával tovább fejleszti a SUHANJ! Fitness akadálymentes, integratív edzőtermet és elkezdi kiépíteni vidéki szervezetét. Országos szintre emeli a SUHANJ! Kölykök programját, melyben ép és fogyatékossággal élő gyerekek sportolnak együtt. Továbbá létrehoznak egy olyan applikációt, melyben a fogyatékos emberek minden számunkra elérhető sportolási lehetőségről tudomást szerezhetnek, illetve kapcsolatba kerülhetnek olyan önkéntesekkel, akik segítik őket a sportolásban.

Az AdniJóga Alapítvány a Covid elején elindított egy online platformot, az Online Egyensúlyt, ahol jógázni vágyó emberek már most is találhatnak jógavideókat, melyek a kikapcsolódást és a lelassulást szolgálhatják. Ezt a platformot szeretnék az idén a Telekom segítségével még profibb alapokra helyezni technikailag és széleskörűen bővíteni tartalmilag is, így a rendszeres jógaórákon túl ott tudnak lenni a gyakorlóikkal a hét többi részében, a nehéz pillanatokban is, és egyre több olyan helyre érnek el, ahol a mentális és a fizikai egészség eddig kiváltságnak számított.

 

  1. EGYENLŐ LEHETŐSÉGEK a fogyatékkal élők számára. A Magyar Angelman Szindróma Alapítvány és a Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft. azért dolgozik, hogy a sérült emberek is teljes jogú tagjai lehessenek a társadalomnak és teljes életet élhessenek.

A Magyar Angelman Szindróma Alapítvány a támogatásból a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket és családjaikat segítő tevékenységét szeretné kiterjeszteni, úgy mint az elméleti tudásmegosztást és a gyakorlati segítséget, a mentesítő szolgáltatást, illetve digitális jelenlétüket fejleszteni a hatékonyabb működés és a fenntarthatóság érdekében.

A Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft. 2022 évtől tervezi Élettér Foglalkoztató-, Fejlesztő Központjának kivitelezését. A központ létrehozásával a szervezet meglévő bentlakásos, fogyatékkal élőket ellátó otthona szomszédságában kívánja bővíteni szolgáltatásainak körét. Többek között munkahelyet teremtenek megváltozott munkaképességű felnőttek számára, illetve a Központot az adminisztrációs feladatok ellátásához digitális eszközökkel szerelik fel.

 

SOCIAL MEDIA