Akár ötször szennyezettebb is lehet a benti levegő, a légtisztítás életet ment

Piac

A tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek nem kevesebb mint egyharmadáért a légszennyezettség a felelős az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. Ez az adat különösen aggasztó annak tükrében, hogy a benti levegő akár ötször szennyezettebb is lehet, mint a kinti, miközben már a járványhelyzet előtt is az életünk 90 százalékát töltöttük a négy fal között. Megoldást a port, pollent, sőt egyes esetekben akár még a baktériumokat és vírusokat is kiszűrő légtisztító berendezések nyújthatnak. A Philips és a MediaMarkt szakértői ugyanakkor kiemelik: a vásárlóknak minden esetben érdemes érdeklődniük a részecskeszűrők mikronokban (μm) mérhető hatékonyságáról.

 

Naponta megközelítőleg 24.000 alkalommal veszünk levegőt nemzetközi kutatás[1] szerint, a Levegő Munkacsoport egy döntéshozóknak, közintézményeknek néhány éve készült szakmai ajánlása[2] pedig arra világít rá, hogy ez jelentős részben az otthonunkban történik, miután az időnk 90 százalékát az otthonunkban töltjük. Ennek ismeretében nyugtalanító az említett szakmai ajánlásban hivatkozott tény, miszerint a beltéri levegő 2-5-ször is szennyezettebb lehet, mint a kültéri, sőt egyes légszennyezők akár 30-szor magasabb koncentrációban lehetnek jelen az otthonunkban. Ennek is meghatározó szerepe lehet a tüdőrák és szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában; a WHO statisztikái szerint ezeknek a betegségeknek nem kevesebb mint harmadát magyarázza a légszennyezettség.

 

A légtisztító kézenfekvő megoldás lehet

A járvány következtében immár közel két éve a világ lakosságának jelentős része kényszerült tartósan vagy rövidebb ideig szinte teljes egészében az otthonában élni az életét, az – elsősorban a szolgáltató szektorban dolgozó – fehérgalléros munkatársak közül sokan pedig immár két éve a munkában töltött idejüket is otthon töltik. Számukra kiemelten fontos a beltéri légszennyezettség mértékének csökkentése, amelyben elsődleges szerepe a levegőben szálló, ultrafinom részecskéket eltávolító légtisztító gépeknek lehet. A mikroszkopikus méretű szennyező anyagok eltávolításával a légtisztító gépek megakadályozzák, hogy a szennyeződések a testünk védekező rendszerén átjutva bekerüljenek a tüdőbe.

A légtisztító készülékek iránti megnövekedett keresletet a MediaMarkt műszaki áruházlánc tapasztalati is igazolják.

„A járványidőszak kezdete óta harmadával több légtisztítót adunk el, mint korábban. Úgy tűnik, az emberek fokozottabban figyelnek a beltéri levegő tisztaságára, ebben pedig nagy szerepe van ezeknek a készülékeknek” – mondta el Puskás Zita, a MediaMarkt kategóriamenedzsere. „Az ünnepek alatt ismét több okuk van az óvatosságra, hiszen huzamosabb időt töltenek otthonainkban. Ugyanakkor, fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink tisztában legyenek az egyes szűrőberendezések közti különbségekkel, hiszen nem mindegyik típus képes például a vírusméretű szemcséket is kiszűrni. Mindebben áruházi szaktanácsadóink teljeskörű tájékoztatást adnak számukra” – zárta gondolatait a szakértő.

 

Figyeljük a HEPA-szűrő hatékonyságát!

A Philips és a MediaMarkt szakértői rámutatnak: a légtisztító kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a szűrőtechnológia. A HEPA (High Efficiency Particulate Air) minősítéssel ellátott berendezések már komoly biztonságot jelentenek. Ezek képesek ugyanis a rajtuk keresztülhaladó levegőből a 0,3 um (mikrométer) nagyságú részecskék 99,97 százalékát is kiszűrni; egyszerűbben szólva: a szabványnak megfelelő HEPA-szűrők biztosítani tudják, hogy 10.000 részecskéből csak 3 haladjon tovább.

 

Philips: a legkisebb ismert vírusnál is kisebb részecskék is kiszűrhetők

A Philips-légtiszítók a bennük lévő, úgynevezett NanoProtect HEPA szűrőnek köszönhetően képesek nem csupán a 0,3 um, hanem a 0,003 um nagyságú részecskék kiszűrésére is, ami azt jelenti, hogy ezek az eszközök a legkisebb ismert vírust is megszűrik. A koronavírus például 0,1-0,5 mikron, a Zika 0,045 méretű részecskék formájában található meg a levegőben.

A Philips légtisztítók fejlesztésén dolgozó – több mint 100 tudósból, orvosból és mérnökből álló – csapat hosszú múltra tekint vissza az egészségügyi technológiában, és a légtisztítás terén világelsővé vált. A cég legújabb otthoni légtisztító termékcsaládja intelligens levegőminőség-érzékelővel rendelkezik, amely folyamatosan, másodpercenként 1000-szer pásztázza a beltéri levegőt, hogy észlelje az aktuális por szintjét, és eltávolítsa az ultrafinom részecskéket, beleértve a port, pollent, gázokat, baktériumokat és vírusokat. A digitális kijelző valós idejű beltéri levegőminőségi szintet mutat, a beépített csatlakozási lehetőség pedig lehetővé teszi a használó számára, hogy a Philips Clean Home+ App segítségével vezérelje és figyelje a készüléket. A 360 fokos légkeringtető rendszer kevesebb, mint hat perc alatt képes megtisztítani a levegőt egy 20 m2-es helyiségben.

A HEPA szűrőnek képesnek kell lennie a rajta keresztülhaladó levegőből a 0,3 um (mikrométer) nagyságú részecskék 99.97%-át kiszűrni.

 

[1] EPA: U.S. Environmental Protection Agency (https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality)

[2] Mennyire szennyezett a beltéri levegő? Szakmai ajánlórendszer döntéshozóknak, közintézményeknek https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/2_1_2_szakmai_ajanlasrendszer.pdf

 

Fotó: Jason Hogan, Unsplash

 

SOCIAL MEDIA