Két klinikai vizsgálat új eredményei alapján az az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere (AZD7442) hosszú ideig tartó és erőteljes védelmet biztosít a COVID-19 fertőzés ellen

Hírek Kiemelt Piac

A hathónapos utánkövetés során a vizsgálatban 83%-os hatékonyságot értek el, nem volt súlyos vagy halálos kimenetelű betegség. Egy ezzel párhuzamosan végzett vizsgálatban 88%-os sikerrel tudták megakadályozni a súlyos kimenetelt, ha a kezelést a fertőzést követően 3 napon belül megkezdték. Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatástartamú antitest-kombinációs készítmény (LAAB, AZD7442) a megelőzési célú (PROVENT) és a korai kezelést célzó (TACKLE) 3-as fázisú vizsgálatokban is magas hatékonyságot mutat egyszeri izomba adott dózis mellett.

 

A megelőzési célú (PROVENT) vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy egyszeri (300 mg intramuszkuláris) adagolás mellett az AZD7442 83%-kal csökkentette a tünetes COVID-19 betegség kialakulását a placebohoz képest.

Mindez azért jelentős eredmény, mert a népesség kb. 2%-a a COVID-19 vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz1. Közéjük tartoznak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immun-csökkentő kezelést kapó betegek (pl. a sclerosis multiplex vagy a sokízületi gyulladás miatti terápia2-6).

A PROVENT vizsgálat az első olyan tanulmány, amely prospektív módon vizsgálja a megelőzési céllal adott AZD7442 monoklonális antitest készítmény hatását. Ennek során célzottan olyan betegeket vontak be a vizsgálatba, akik magas kockázatúak vagy immunszupprimáltak – a résztvevők 75%-a a bevonáskor olyan kísérőbetegségben szenvedett, amely kiemelten fogékonnyá teszik őket a súlyos COVID-19 betegséggel szemben.

A hat hónapos vizsgálat során nem fordult elő súlyos vagy halálos kimenetelű COVID-19 fertőzés azok között, akik AZD7442 kezelést kaptak. A placebo karon a fél éves vizsgálati periódusban összesen öt súlyos és 2 halálos eset fordult elő.

A korai kezelést célzó (TACKLE) vizsgálatba olyanokat vontak be, akik enyhe-középsúlyos COVID-19 betegség miatt szorultak kezelésre. Egyszeri 600 mg-os dózis mellett az AZD7442 készítmény a súlyos betegség kialakulását és a halálozást 88%-kal volt képes mérsékelni azokban, akik a kezelés megkezdésekor legfeljebb 3 napja mutattak tüneteket.

A vizsgálatba bevont résztvevők 90%-a magas kockázatú, társbetegségekben szenvedő betegcsoportokból került ki.

Mindkét vizsgálatban a résztvevők jól tolerálták az AZD7442 kezelést, nem találtak új biztonságossági kockázatra utaló jeleket.

Hugh Montgomery, a University College London Intenzív Terápiás Intézetének professzora, az AZD7442 vizsgálatok vezetője elmondta: “Ezek meggyőző eredmények – ezzel a hosszú hatású antitest-készítménnyel tartósan meg tudjuk védeni azokat a kiemelten sérülékeny betegeinket, akiknek erre sürgős szüksége van. A legalább 6 hónapos védelem nagyon fontos, mivel ezeket az eredményeket a delta variáns terjedésének időszakában tapasztaltuk olyan embereken, akik esetén a vakcinák kevésbé hatékonyak.”

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese szerint „az AZD7442 az egyetlen olyan hosszú hatású antitest-készítmény, mely a fázis 3 vizsgálatok eredményei szerint előnyösnek mutatkozik a fertőzés megelőzéseként és kezelésként alkalmazva, egyetlen dózisban. Ezek az adatok alátámasztják azokat a bizonyítékokat, amely szerint az AZD7442 jelentős előrelépést jelenthet az COVID-19 betegség megelőzése és kezelése során. A tözskönyvezés folyamatban van világszerte és reményeink szerint minél előbb rendelkezésre állhat ez az új lehetőség a SARS-COV-2 vírus elleni küzdelemben.”

A PROVENT és TACKLE vizsgálatok eredményei közlési céllal benyújtásra kerülnek rangos tudományos folyóiratokhoz és bemutatásra kerülnek tudományos eseményeken is.

Október 5-én a vállalat bejelentette, hogy benyújtotta a szükséghelyzeti felhasználási engedély iránti kérelmet a COVID-19 betegség megelőzésére az USA törzskönyvezési hatóságához (FDA).
Az AstraZeneca korábban már megállapodott az USA kormányzatával 700.000 adag AZD7442 leszállításáról abban az esetben, ha a felhasználási engedélyt a készítmény megkapja.

 

AZD7442

Az AZD7442 két LAAB – tixagevimab (AZD8895) és cilgavimab (AZD1061) – kombinációja, amelyek SARS-CoV-2 vírussal történt fertőzés után lábadozó betegek B-sejtjeiből származnak. A Vanderbilt University Medical Center által felfedezett és az AstraZeneca számára 2020 júniusában engedélyezett humán monoklonális antitestek a SARS-CoV-2 tüskefehérje7 különböző helyeihez kötődnek, és az AstraZeneca optimalizálta őket a felezési idő meghosszabbításával, valamint az Fc-receptor és a komplementer C1q kötődésének csökkentésével. A felezési idő meghosszabbítása a hagyományos antitestekhez képest több mint háromszorosára növeli a hatástartamot, és akár 12 hónapos védelmet is biztosíthat a COVID-19 ellen egyetlen beadást követően;8-10 az I. fázisú vizsgálat adatai legalább kilenc hónapig magas neutralizáló antitesttitereket mutatnak.11 A csökkentett Fc-receptor-kötődés célja, hogy minimalizálja a betegség antitest-függő felerősítésének kockázatát – ez egy olyan jelenség, amikor a vírus-specifikus antitestek inkább segítik, mint gátolják a fertőzést és/vagy a betegséget.12

Az AZD7442-t a National Institute of Health ACTIV-3 vizsgálat keretében, valamint egy további együttműködő partner kórházi kezelési vizsgálatában a COVID-19 kórházi betegek lehetséges kezeléseként is vizsgálják.

Az AZD7442 fejlesztése az Egyesült Államok kormányának támogatásával történik, beleértve a Department of Health and Human Services; az Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response; a Biomedical Advanced Research and Development Authority in partnership with the Department of Defense; a Joint Program Executive Office for Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense szervezetek által, a W911QY-21-9-0001 számú szerződés keretében nyújtott szövetségi támogatásokat is.

Preklinikai vizsgálatokban az adatok azt mutatják, hogy a LAAB-ok képesek voltak blokkolni a SARS-CoV-2 vírus kötődését a gazdasejtekhez, és védelmet nyújtanak a fertőzés ellen a betegség sejt- és állatmodelljeiben.13 További in vitro eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 semlegesíti a közelmúltban megjelent SARS-CoV-2 vírusváltozatokat, beleértve a Delta és Mű variánsokat.14

A Vanderbilttel kötött licencszerződés feltételei szerint az AstraZeneca egyszámjegyű jogdíjat fizet a jövőbeli nettó értékesítések után.

 

SOCIAL MEDIA