Világsakkfesztivál: Rangos nemzetközi elismerést kapott a Polgár Judit Módszer

Inspiráció

Nagy érdeklődés övezte az október 9-ei Világsakkfesztivált, melyet idén először hibrid formában valósítottak meg a szervezők. A Magyar Nemzeti Galériában kialakított sakkuniverzumban számos interaktív program kapott helyet, de egy kreativitás és innováció fókuszú előadássorozatra és egy globális oktatási konferenciára is sor került. Utóbbi során a sakkvilág nemzetközi képviselői szakmai elismerésben részesítették a Polgár Judit Módszert, melynek köszönhetően újabb országokban mehet híre a nagymester oktatási innovációjának.

 

Október 9-én valóságos sakkpalotává változott a Magyar Nemzeti Galéria: ezen a napon rendezték meg a 2021-es Világsakkfesztivált, amely izgalmas előadásokkal és interaktív programokkal várta azokat, akik tudományos, pedagógiai, valamint művészi oldaláról is szerették volna megismerni a sakkot. A játék globális ünnepéhez számos ország csatlakozott saját programmal – köztük Nepál, Kanada, Uruguay és Mexikó, ami még inkább felerősítette a rendezvény határokon átívelő jellegét. Az érdeklődők otthonuk kényelméből is figyelemmel kísérhették a történéseket: összesen 3000-en csatlakoztak a Világsakkfesztivál élő közvetítéséhez, a ChessBase India platformjáról pedig 42 ezren kapcsolódtak be.

Az egész napos eseményen a kreativitás és az innováció témája vonult végig, ami olyan különleges előadásokban öltött testet, mint Ashwin Subramanian prezentációja, aki a biofeedback eszközeivel folytatott kísérleteibe engedett betekintést. Az indiai szoftverfejlesztő mérnök szerint a sakkozók pulzusszáma és szemmozgása sokat elárul a játékban nyújtott teljesítményükről, így azok nagy segítséget jelenthetnek a versenyekre való felkészülésnél, de a közönségnek is egészen új szórakozási lehetőséget nyújthatnak. Utóbbi kapcsán megemlítette: „A biofeedbacknek köszönhetően a kívülállók számára is láthatóvá válik a játékosok által tapasztalt stressz.”

Ugyancsak beszédes kutatási eredményekkel álltak elő az Educational Chess Summit konferencia előadói, akik a sakk képességfejlesztő hatásairól értekeztek. Rubik Ernő például híres találmánya oktatásban rejlő erejéről mesélt, melynek kapcsán megjegyezte: a következő generáció sikeréhez vezető út kétségkívül a játék alapú oktatásban keresendő.

Jerry Nash sakknevelési tanácsadó szintén a játékosság mellett tette le a voksát, kiemelve azt a tapasztalatot, miszerint a sakk eszközével fejlesztett gyerekekben egytől egyig jelen van az a bizonyos „igenis meg tudom csinálni” érzés – legyen szó bármilyen feladat megoldásáról.  „A sakk nemcsak az osztálytermeket változtatja meg, hanem az iskola kultúráját is” – hangzott el beszédében, melyben összegezte, hogy a játék milyen látványosan javítja a gyerekek tanuláshoz való hozzáállását.

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja, uniós biztos a rendezvény fővédnökeként videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket, melyben követendő példaként hozta fel a Polgár Judit Módszert. “Őszintén remélem, hogy az Erasmus+ tanárképző akadémiáink átveszik majd az önök Sakkpalota megközelítését”  – hallható a felvételen.

Mariya Gabriel gondolatához csatlakozva, a Nemzetközi Sakkszövetség, az Európai Sakkszövetség, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma is példaértékűnek nevezték Polgár Judit képességfejlesztő oktatási programjait, és célul tűzték ki, hogy együttműködési megállapodásuk keretében szakmailag támogatják és világszerte népszerűsítik a Polgár Judit Módszert.

Az edukációs és ismeretterjesztő előadások mellett számos izgalmas játszmára is sor került. A versenyek sorát a Morgan Stanley irodák közötti globális sakkbajnokságának döntője nyitotta meg az esemény előestéjén – a versenyre a befektetési bank több mint 400 sakkozó munkavállalója nevezett a világ minden pontjáról. A látogatók a Morgan Stanley Chess Caféban pihenhették ki magukat a fesztivál során, ahol a banknál dolgozó mestereket is kihívhatták egy partira. Nagy érdeklődés övezte az immáron hagyománynak számító szimultán partit is, amelyen Polgár Judit és Almási Zoltán nagymester ellen tehették próbára tudásukat a jelentkezők, és szép számmal érkeztek látogatók Polgár Judit Legyél te is bajnok című könyvének dedikálására is.

A Világsakkfesztivál előadásai megtekinthetőek:

 

Összefoglaló videó a szombati nap történéseiről:

 

Fotó: Jani Kaasisen, Unsplash

 

 

SOCIAL MEDIA