Kiküldetés, last-minute út vagy nyelvvizsga? Először is keressen egy jó szótárt

Tejszínhub

Minden nyelvtanuló számára fontos, hogy kéznél legyen egy profi szótár. Egy szónak nagyon sokféle jelentése és használati formája van, amelyeket hiánytalanul csak egy igazi szakmai szótárral lehet megismerni és megtanulni. Egy szótár ezenkívül sok mindenre használható, hiszen segít a nyelvtantanulásban, a helyesírásban és a kiejtésben is. Megmutatja, hogy a szavak milyen szócsaládba tartoznak, és tartalmaz idiómákat, magyarázatokat is. Milyen szótárok vannak, és hogyan érdemes tanulni? Mutatjuk!

 

Miért elengedhetetlen a szókincs folyamatos bővítése?

Ezért célszerű minden nap egy kis időt fordítani rá:

Javítható a szövegértés

A szókincs folyamatos bővítésével javul a szövegértés, könnyebb lesz az olvasás. Ha fejlődik a szókincs, sokkal gördülékenyebbé válik a tananyagok megértése az idegen nyelven, és persze egy könyvet is sokkal magasabb fokon fogunk megérteni.

Fontos része a nyelvtanulásnak

A szókincs fejlődésével az íráskészség és a beszédkészség is fejlettebbé válik. Gazdag szókinccsel szebben és választékosabban tudjuk kifejezni magunkat mind szóban, mind pedig írásban, azaz sokkal sikeresebben tudunk kommunikálni az adott idegen nyelven.

Kreatív és választékos kommunikáció

Az, hogy milyen szépen, választékosan és kreatívan fejezzük ki magunkat, a szókincs fejlettségétől függ. Ha gazdag a szókincsünk, gördülékenyen tudjuk az adott helyzethez, beszélgetőpartnerhez vagy közönséghez alakítani szavainkat, mondatainkat. Képesek lehetünk szórakoztatni és élményeket átadni egy sokkal mélyebb, tágabb szókinccsel.

Szakmai sikereket érhetünk el

A szakmai haladás kulcsa a szókincs. Kutatások igazolják, hogy az üzleti vagy munkahelyi siker egyik legfontosabb alapja a megfelelő szókincs elsajátítása, ami tökéletesen jelzi a szakmai felkészültséget. Egy angol szótár pedig remek lehetőséget biztosíthat, ha rendszeresen külföldi ügyfélkörrel kell dolgozni.

 

Milyen szótárok segítenek tökéletesre csiszolni a szókincsed?

Attól függően, hogy milyen céllal vágunk bele a szókincs fejlesztésébe, többféle egy- és kétnyelvű szótárok közül választhatunk. A szotar.neten az alábbi szótárokat érhetjük el: magyar, angol, német, francia, olasz, spanyol, holland, orosz, német, latin és svéd. A szótárokat webes böngészőben, mobil applikációval vagy a Microsoft Office programjaival is lehet használni. Nemcsak egy-egy szótár, hanem akár nyelvi csomagok is válaszhatók.

Ingyenes szótárok

Előfizetés nélkül is elérhetőek szótárok 5 nyelven: angol, német, francia, olasz, spanyol. Egy egyszerű regisztráció után ezek a szótárok minden nyelven tartalmazzák az alapszókincset.

Szótár újdonságok

Újdonság, hogy a nemrég megjelent kínai-magyar szótár 6.090 első szintű írásjegy-címszót és 73.947 kapcsolt, összetett címszót tartalmaz, összesen 46.297 használati példával. Ez az új szótár már a legutóbbi évek új keletkezésű szavait is tartalmazza. Mádl Péter Svéd–magyar szótára (2018) pedig egy olyan köznyelvi kéziszótár, amely több mint 35.000 szócikket és 100.000 szótári adatot tartalmaz kiejtési, elválasztási, ragozási információval, helyesírási variánsokkal, kifejezésekkel, szókapcsolatokkal, közmondásokkal és nyelvtani összefoglalókkal.

Különleges szótárok

A nyelvi szótárokon kívül lehetőségünk van olyan szakszótárok használatára is, mint az Európai uniós terminológiai szótár, Pénzügyi szótár, Környezetvédelmi szótár, Angol – és Német műszaki szótár, Pszichológiai lexikon.

Szótárcsomagok

Beszéljünk angol szótár vagy német, illetve egyéb szótár beszerzéséről, a szótárcsomagok minden igényt kielégítenek, hiszen egyetemes kiadásokat is tartalmaznak.

 

Hogyan tanulhatunk új szavakat a leghatékonyabban?

Találjuk meg az igazi motivációnkat!

Mint mindent az életben, ezt a fejlődést is úgy tudjuk igazán sikeressé tenni, ha személyes, lelki motivációt találunk hozzá. Éppen ezért érdemes olyan területen fejleszteni a szókincsünket, amely terület érdekel minket, ezáltal örömünket tudjuk lelni a szavak tanulásában.

Váljunk aktív figyelőkké!

Talán csak megszokásból olvasgatunk szövegeket, könyveket, nézünk filmet idegen nyelven anélkül, hogy aktív figyelőkké válnánk és egy kicsivel több energiát fektetnénk bele. Ha aktívabban foglalkozunk ezekben az általunk már megszokott helyzetekben a szókincs fejlesztésével, és ha megnézzük a meg nem értett szavakat és kifejezéseket a szótárban, hatásosan emlékezni is fogunk a szavak jelentésére, hiszen egy konkrét téma, illetve történet környezetében látjuk, olvassuk a szavakat.

Vezessünk szókincs naplót!

Aktív olvasás vagy filmnézés közben írjunk szókincs naplót. Nem kell megszakítanunk az olvasást vagy a filmnézést hosszabb időre, csak jegyezzük fel az ismeretlen szavakat a szókincs naplóba. A naplót akkor is elővehetjük, ha a munkahelyen, iskolában egy számunkra tetsző szót, mondatot hallunk. Érdemes ezeket a szavakat aztán minél hamarabb használnunk, így próbára téve a saját kommunikációnkat.

 

A szótár az egyik legfontosabb eszköze a profi nyelvfejlesztésnek és a szókincs hatékony fejlesztésének. Egy jó szótár segít megérteni a különböző szavak jelentését, kontextusba helyezni azokat, és példamondatokkal támogatja a gyorsabb tanulást. Ha igazán mély, széleskörű tudásra szeretne valaki szert tenni, érdemes minden nap bővíteni egy kicsit az ismert szavak listáját.

 

SOCIAL MEDIA