A PwC megerősítette éghajlatvédelmi célkitűzéseit

Kiemelt Piac

A PwC bejelentette, hogy tudományos alapú célkitűzéseire megkapta a jóváhagyást és megerősítette azon kötelezettségvállalását, hogy az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátását 2030-ig nettó nulla szintre csökkenti.

 

A Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezés (Science Based Targets initiative – SBTi) jóváhagyta a PwC azzal kapcsolatos célkitűzéseit, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1,5°C-os hőmérséklet-növekedési forgatókönyvnek megfelelően a 2019. évi szintekhez képest 2030-ig abszolút értelemben véve 50%-kal csökkentse.

A PwC célkitűzései az 1. és 2. alkalmazási körbe (scopes 1 & 2 emissions) tartozó kibocsátáson túlmenően a 3. alkalmazási körbe (scope 3 emissions) tartozó legnagyobb közvetett kibocsátásra is vonatkoznak. Az SBTi legambiciózusabb szintjéhez igazodó megközelítéssel a PwC kötelezettséget vállal működésének dekarbonizációjára, valamint üzleti növekedésének és kibocsátásának szétválasztására.

A PwC-hez hasonlóan számos vállalat, befektető és kormány tett ambiciózus vállalásokat az elmúlt időszakban, ami azért is kulcsfontosságú, mert a világjárvány után fennáll a veszélye annak, hogy a korábbi szintre ugrik vissza az üvegházhatású gázok globális kibocsátása. Egy ilyen vállalás azonban jelentős gyakorlati lépéseket von maga után, ráadásul úgy, hogy a változásnak a szervezet egészét át kell hatnia. A PwC hálózatában kötelezettséget vállaltunk arra, hogy az értéklánc dekarbonizációja érdekében átalakítjuk üzleti modellünket, növeljük az átláthatóságunkat, illetve támogatjuk a megbízható ESG jelentéstételi keretrendszerek és standardok kialakítását. Ügyfeleinket és beszállítóinkat szintén az éghajlatra gyakorolt hatásuk csökkentésére ösztönözzük” – mondja Lengyel András, a PwC Magyarország vezető menedzsere, energetikai szakértő.

 

A PwC kötelezettségvállalása négy fő területre terjed ki:

  • Működés: A PwC az 1,5°C-os hőmérséklet-növekedési forgatókönyvnek megfelelően csökkenti kibocsátását, mely a 2019. évi bázishoz képest 2030-ig az 1. és 2. alkalmazási körbe tartozó kibocsátások 50%-os csökkentését, valamint az üzleti célú utazásokkal kapcsolatos kibocsátás 50%-os abszolút csökkentését foglalja magában. A PwC ezen kívül felgyorsítja a 100%-ban megújuló alapú villamosenergia-felhasználásra történő átállását, valamint a jelenlegi hatásainak enyhítése érdekében továbbra is minőségi karbonkreditekkel ellensúlyozza kibocsátását.
  • Ügyfelek: A PwC együttműködik ügyfeleivel és támogatja őket abban, hogy a nettó nulla kibocsátású jövő minden fél számára valósággá válhasson. A PwC a meglévő ügyfelekkel folytatott munkára épít a fenntarthatóság és a nettó nulla kibocsátás érdekében történő átalakulás terén.
  • Beszállítók: A PwC a legfontosabb beszállítóit is a nettó nulla kibocsátás elérésére ösztönzi és ehhez támogatást nyújt. A PwC kötelezettséget vállal arra, hogy az általa beszerzett termékek és szolgáltatások beszállítóinak 50%-a saját tudományos alapú célkitűzéseket határoz meg az éghajlatra gyakorolt hatásuk 2025-ig történő csökkentése érdekében.
  • Éghajlati program: A PwC folytatja nagy múltú kutatási programját, melynek keretében vállalkozásokkal, politikai döntéshozókkal és civil szervezetekkel működik együtt a nettó nulla kibocsátású gazdaság gyorsabb elérése érdekében.

„Miközben ügyfeleinket és beszállítóinkat támogatjuk abban, hogy vállalkozásaikat a nettó nulla kibocsátás eléréséhez szükséges módon átalakítsák, annak fontosságát is felismerjük, hogy a saját működésünk által az éghajlatra gyakorolt hatást aktívan csökkentsük. A PwC éppen ezért kötelezettséget vállalt az SBTi legambiciózusabb szintjének teljesítésére és a 3. alkalmazási körbe tartozó kibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzését az 1,5°C-os hőmérséklet-növekedési forgatókönyvhöz igazította” – teszi hozzá Mészáros Balázs, a PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának cégtársa, társadalmi felelősségvállalási vezető.

A 2019. évi szinteket bázisértékként tekintve a PwC rendszeresen és átlátható módon jelentést tesz a működésére vonatkozó célkitűzések elérésének állásáról oly módon, hogy bővíti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról szóló, 2023-tól esedékes jelentésének tartalmát, illetve a Világgazdasági Fórum / Nemzetközi Üzleti Tanács (IBC) mérőszámain, valamint az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért ajánlásain alapuló bővített jelentéstételt alkalmazza.

 

Net Zero működés – Vízióból valóság

Milyen akadályokkal néznek szembe azok a vállalatok, akik nettó nullára kívánják csökkenteni a kibocsátásukat? Melyek a témában leginkább érintett szektorok? A PwC ESG webinársorozatának második előadásán a meghívott vendégekkel többek között ezeket a kérdéseket járják körül a PwC fenntarthatósági szakértői.

 

SOCIAL MEDIA