Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja hatékonynak bizonyult a COVID-19 megelőzésében

Kiemelt Márkák

Az AstraZeneca a COVID-19 járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely során védelmet nyújthatunk a COVID-19 fertőzésnek kitett, de betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt az aktív immunizálásra (oltásra) nem megfelelően reagáló embereknek. A passzív immunizálás során a COVID-19 fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatunk a szervezetbe.

 

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű COVID-19 fertőzést olyan egyéneknél, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes.

A III. fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei azt mutatták, hogy az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes COVID-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hosszú hatású antitest (LAAB) kombináció 77%-kal csökkentette a tüneteket okozó COVID-19 kialakulásának kockázatát a placebohoz képest. A vizsgálatban 25 tünetes COVID-19 esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos COVID-19 szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebot kapottak esetében két haláleset is történt a fertőzés következményeként.

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit.

A vizsgálatban 5.197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75%-ának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt.

A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a COVID-19 vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 III. fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.”

Az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a COVID-19 ellen, és intramuszkuláris injekcióban kell beadni.

Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi eredményei azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta varián s ellen is – hatásosnak mutatkozik.1-6

Az AstraZeneca az AZD7442 esetleges sürgősségi használati engedélyezése vagy feltételes jóváhagyása céljából előkészíti az eddigi klinikai vizsgálatok (PROVENT és STORM CHASER) adatainak egészségügyi hatóságokhoz történő benyújtását. A PROVENT-hez kapcsolódó eredmények összességét továbbá benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

 

PROVENT

A PROVENT egy III. fázisú, randomizált, kettős vak, placebó-kontrollált, multicentrikus vizsgálat, amely a COVID-19 megelőzése szempontjából vizsgálja az AZD7442 egyszeri 300 mg-os adagjának biztonságosságát és hatásosságát placebóval összehasonlításban. A vizsgálatot 87 helyszínen végezték, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban. 5.197 résztvevőt randomizáltak 2:1 arányban, akik egyszeri intramuszkuláris (i.m.) 300 mg AZD7442 (n=3.460) vagy sóoldatos placebo
(n=1.737) dózist kaptak, két külön, egymást követő injekcióban.

Az elsődleges hatásossági végpont a beadást követő 183. napot megelőzően fellépő első SARS-CoV-2 RT-PCR pozitív tüneteket okozó megbetegedés volt. A vizsgálat résztvevőit 15 hónapig követik.

A résztvevők olyan 18 éves vagy annál idősebb felnőttek voltak, akik számára előnyös lenne a LAAB-prevenció, és akiket fokozottan veszélyeztetettnek ítéltek az aktív immunizációra adott elégtelen válasz miatt (az előrejelzések alapján rosszul reagálnak a vakcinákra vagy intoleránsak arra), vagy akiknél a SARS-CoV-2 fertőzés fokozott kockázata áll fenn, beleértve azokat, akik a tartózkodási helyük vagy körülményeik miatt a SARS-CoV-2 vírus jelentős kockázatának vannak kitéve. A résztvevők a szűrés időpontjában nem voltak beoltva, és az ellátás helyén elvégzett SARS-CoV-2 szerológiai tesztjük negatív volt.

A résztvevők mintegy 43%-a 60 éves vagy annál idősebb volt. Ezenkívül, több mint 75%-uknál fordult elő olyan társbetegség és egyéb jellemző, amely fertőzés esetén a súlyos COVID-19 fokozott kockázatával jár, beleértve az immunszuppresszív betegségben szenvedőket vagy immunszuppresszív gyógyszereket szedőket, a

cukorbetegeket, a súlyosan elhízottakat vagy szívbetegeket, a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, és a krónikus vese- és krónikus májbetegségben szenvedőket. Körülbelül 73%-uk fehér/kaukázusi, 17%-uk fekete/afro-amerikai és 3%-uk ázsiai volt. A résztvevők körülbelül 15%-a spanyol ajkú volt.

 

AZD7442

Az AZD7442 két hosszú hatású antitest (long-acting antibody, LAAB) – tixagevimab (AZD8895) és cilgavimab (AZD1061) – kombinációja, amelyek SARS-CoV-2 vírussal történt fertőzés után lábadozó betegek B-sejtjeiből származnak. A Vanderbilt University Medical Center által felfedezett és az AstraZeneca számára 2020 júniusában engedélyezett humán monoklonális antitestek a SARS-CoV-2 tüskefehérje7 különböző helyeihez kötődnek, és az AstraZeneca optimalizálta őket a felezési idő meghosszabbításával, valamint az Fc-receptor és a komplementer C1q kötődésének csökkentésével. A felezési idő meghosszabbítása a hagyományos antitestekhez képest több mint háromszorosára növeli a hatástartamot, és akár 12 hónapos védelmet is biztosíthat a COVID-19 ellen egyetlen beadást követően.8-11 A csökkentett Fc-receptor-kötődés célja, hogy minimalizálja a betegség antitest-függő felerősítésének kockázatát – ez egy olyan jelenség, amikor a vírus-specifikus antitestek inkább segítik, mint gátolják a fertőzést és/vagy a betegséget.12  

 

Az AZD7442-vel kapcsolatban egy több mint 9 000 vizsgálati alany részvételével lefolytatott, a COVID-19 megelőzésére és kezelésére irányuló, átfogó klinikai vizsgálati program van folyamatban. A folyamatban lévő vizsgálatok része a TACKLE COVID-1913 study, ami egy járóbeteg-ellátás keretében végzett, III. fázisú vizsgálat, járóbeteg és kórházi környezetben végzett vizsgálatokkal kiegészítve. Az AZD7442-t intramuszkuláris és intravénás alkalmazási módozatban is vizsgálják.

Az AZD7442 kifejlesztése az Egyesült Államok kormányának támogatásával történik, beleértve a Department of Health and Human Services; az Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response; a Biomedical Advanced Research and Development Authority in partnership with the Department of Defense; a Joint Program Executive Office for Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense szervezetek által, a W911QY-21-9-0001 számú szerződés keretében nyújtott szövetségi támogatásokat is.

Az AstraZeneca világszerte együttműködik a kormányokkal annak érdekében, hogy amennyiben a készítmény hatékonynak és jól tolerálhatónak bizonyul, az AZD7442-t, mint a COVID-19 elleni küzdelem további értékes lehetőségét, a magas kockázatú népességcsoportok számára is elérhetővé tegye.

A Nature c. folyóiratban, 2020 júliusában publikált adatok bizonyították, hogy preklinikai kísérletekben a LAAB-ok képesek voltak blokkolni a SARS-CoV-2 vírus gazdasejtekhez történő kötődését, és védelmet nyújtottak a fertőzés ellen a betegség sejt- és állatmodelljeiben.14

A Vanderbilttel kötött licencszerződés feltételei szerint az AstraZeneca egyszámjegyű jogdíjat fizet a jövőbeli nettó értékesítések után.

 

SOCIAL MEDIA